> > Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2015 bekend

Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2015 bekend

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-12-2015 - De Markthal en de Nieuwe Margriet zijn de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs 2015. De Markthal heeft de vakjuryprijs gewonnen en de Nieuwe Margriet, een renovatieproject in de wijk Prinsenland, sleepte de publieksprijs in de wacht.

Onder leiding van Don Murphy koos de vakjury het team van de Markthal tot winnaar: Architect MVRDV, opdrachtgever Provast, bouwers van de onderbouw Martens en Van Oord en Mobilis en de bovenbouw J.P. van Eesteren.

Volgens de jury is de Markthal de onbetwiste winnaar van deze editie. Uit het juryrapport: 'Een weergaloos project waarmee een volstrekt nieuwe typologie is uitgevonden. De Markthal levert een bijdrage van grote waarde aan het woonaanbod van Rotterdam. Hier komt wonen samen met marktfuncties, winkels en horeca in een feestelijk gebouw van onbetwiste iconische waarde. Een aanwinst voor de stad.’

De vakjury prees niet alleen de winnaar maar ook de visie, toewijding en doorzettingsvermogen van de Rotterdamse woningbouwmarkt. ‘De projecten van deze editie zijn tot stand gekomen tijdens het dieptepunt van de crisis. Nu het ergste achter de rug is, wordt pas duidelijk hoe groot de effecten daarvan zijn geweest voor het totale netwerk van opdrachtgevers, bouwers, architecten, kopers en huurders. Het heeft inventiviteit en doorzettingsvermogen gevraagd om in deze periode te blijven bouwen ’

Wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling en Integratie) reikte de prijs uit aan het team van de Nieuwe Margriet: Architect Groosman en Finbarr McComb Architect, opdrachtgever Woonstad Rotterdam en bouwer Breijer Rotterdam.

Het publiek bracht niet alleen zijn stem uit maar werd ook gevraagd dit te onderbouwen. Uit de publieksreacties blijkt waardering voor de transformatie als ‘prachtige uitwerking van een actueel thema!’ Veel galerijflats in Nederland staan voor een dergelijke opgave en het publiek vindt dit een ‘goed voorbeeld voor toekomstbestendige renovatie van naoorlogs vastgoed’. Daarnaast hebben veel bewoners gestemd op ‘hun’ Nieuwe Margriet vanwege het wooncomfort en vanwege het effect dat het project op de omgeving heeft. ‘Het is een prachtig gebouw geworden, een echte “parel” gelegen aan het Prinsenpark’. In de publieksstemming kwam het Cabriohuis op de tweede plaats en de winnaar van de vakprijs, de Markthal, op de derde plaats.

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De prijs is in het leven geroepen om het architectuurklimaat in Rotterdam verder te stimuleren en de kwaliteit van de gebouwde en geleefde stad te verbeteren.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook