> > Dudokwandelingen in mei te Hilversum

Dudokwandelingen in mei te Hilversum

26-04-2007 - Op drie zondagen in mei organiseert Museum Hilversum Dudokwandelingen in Hilversum onder leiding van een gids. De wandelingen beginnen bij het museum en duren ongeveer 2 uur. Na afloop is het nog mogelijk de rondleiding in het raadhuis te volgen, eventueel met torenbeklimming.

Op 6 mei Hilversum Noord. Bezoek aan een drietal scholen van Dudok. Waarmee maakte Dudok furore in de Nederlandse scholenbouw in de jaren twintig. Een bezoek aan de Noorderbegraafplaats, waar hij zelf begraven ligt. Modern begraven, een reactie op de Engelse landschapsstijl die daarvoor altijd werd gebruikt. En een bezoek aan de wijk Leembergen. Wat is er zo specifiek Dudok aan Hilversum Noord en wat gaat er veranderen? En dan de prijsvraag: hoe herken ik een woningblok van Dudok?

Op 13 mei Hilversum Oost. Dudok Revisited is de naam van een grootschalig project waarbij Dudokwoningen worden afgebroken en in Dudokstijl worden nagebouwd. Wat waren de uitgangspunten van Dudok bij zijn oorspronkelijk ontwerp en hoe is daarmee nu omgesprongen? Is gewetensvolle nabouw het geschikte antwoord op de bestaande situatie of betekent het een onderwerping aan de Dudoktatuur? Bezoek ook binnen de nieuwe woningen en de speelplaats van Ontwerpbureau Veldhuizen aan het Hoffplein waarmee op speelse wijze wordt betoogd: alsof doen niet ook gewoon doen is.

Op 20 mei Hilversum Zuid. Een wandeling langs de Dudokscholen die midden in de woonwijken staan, waaronder de pas gerestaureerde Bavinckschool. Hier begint Dudok aan de periode van het zogenaamde romantisch kubisme waarin hij ook het raadhuis ontwerpt. Verder een bezoek aan de vermaarde bloemenbuurt, het eerste woningbouwproject van Dudok dat begin jaren twintig van de vorige internationale bekendheid kreeg.

Om deel te nemen aan de rondleidingen is reserveren bij Museum Hilversum noodzakelijk.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook