> > Brugwachtershuis van BAR wint AM NAi Prijs

Brugwachtershuis van BAR wint AM NAi Prijs

01-12-2006 - Het Brugwachtershuis in Middelburg ontworpen door BAR architecten is bekroond met de AM NAi Prijs 2006. Dit is de tweede prijs in korte tijd die Joost Glissenaar en Klaas van der Molen van het architectenbureau BAR voor het driehoekige gebouwtje krijgen. Vorige maand wonnen ze de Van Eck Prijs.

De winnaars van de tweejaarlijkse prijs krijgen een geldbedrag van 10.000 euro en een ontwerpopdracht van sponsor AM. De prijs is gebouwen die in de afgelopen twee jaar zijn voltooid door een architect jonger dan 40 jaar. Het is nog niet bekend welke ontwerpopdracht BAR architects van AM krijgt, maar het is de bedoeling dat hiervoor een project in Zeeland wordt gekozen.

De jury bestond uit Mariet Schoenmakers (AM), Liesbeth van de Pol (Atelier Zeinstra Van der Pol), Lara Schrijver (architectuurtheoretica), Jeroen van Schooten (Meyer en Van Schooten en voorzitter BNA), Brett Steele (directeur AAschool), Josep Luis Mateo (architect) en Aaron Betsky (voormalige directeur NAi). Zij waren het unaniem eens over het winnende gebouw. De jury noemt het gebouw: "Een juweel aan het water. Het Brugwachtershuis is een knap staaltje vernieuwende architectuur in de context van de historische stad".

De gemeente Middelburg vroeg om een ontwerp voor een brugwachterhuis aan het Kanaal door Walcheren, dat slechts een paar keer jaar bemand is. Alle andere dagen is het brugwachtershuisje een schakelstation welke de bediening regelt van de stationsbrug over het kanaal in Middelburg. Deze draaibrug ligt pal voor het station en verbindt het centrum enerzijds en het station en het zuidelijk stadsdeel anderzijds. BAR ontwierp een driehoekig paviljoen in glas en staal dat uitkraagt boven het Kanaal door Walcheren.

Naast het Brugwachtershuis waren er de genomineerde projecten de Cono-weipoederfabriek van Bastiaan Jongerius architecten, de seniorenflat Plussenburgh van Arons en Gelauff architecten, het interieur van WORM van 2012 Architecten en atelierwoning KAPKAR/TAW-BW-5860 van Frank Havermans. Maquettes en tekeningen van, en toelichtingen bij de gebouwen en de bureaus die ze hebben ontworpen, worden gepresenteerd in de tentoonstelling "Naakte feiten - De beste gebouwen van jonge architecten in Nederland", die tot en met zondag 7 januari 2007 te zien is in Zaal 2 van het NAi.

Alle genomineerde gebouwen worden belicht in de tv-documentaire die morgen, zaterdag 2 december, en zaterdag 9 december om 17.05 uur te zien is bij de AVRO op Nederland 2. Daarnaast is het boek "Bare Facts" naar aanleiding van de AM NAi Prijs 2006 is uitgegeven. De publicatie die is vormgegeven door Léon&Loes, bevat tevens de dvd van de op TV uitgezonden documentaire.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook