> > Genomineerden AM NAi Prijs 2004 bekend

Genomineerden AM NAi Prijs 2004 bekend

07-09-2004 - De Basketbar van NL Architects, het Theepaviljoen op de Posbank van Bjarne Mastenbroek (SeARCH/de Architectengroep), de Fast Ferry door DAF architecten en Ciboga door S333 zijn de vier projecten die dinsmiddag in het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut zijn genomineerd voor de AM NAi Prijs 2004.

Deze prijs voor het beste gebouw dat in de periode 2002-2004 is gerealiseerd door een architect onder de veertig jaar, wordt op 3 december 2004 uitgereikt.

De prijs is in 2002 in het leven geroepen door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) om het werk van jonge Nederlandse architecten nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. Alleen in Nederland krijgen architecten al op jonge leeftijd de kans om daadwerkelijk gebouwen te realiseren. In dat opzicht onderscheidt Nederland zich van andere landen, iets dat in het buitenland nog altijd meer opzien baart dan in Nederland zelf. In 2002 werd de prijs gewonnen door het woningenproject Hageneiland in Ypenburg van het bureau MVRDV. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. De genomineerden ontvangen ieder een bedrag van 1000 euro.

De Avro zag in de AM NAi Prijs een aanleiding het tv-programma "Jonge Architecten" te maken. In een serie van zes programma's staan de genomineerde projecten en de betrokken architecten centraal. Op 3 december 2004, in de zesde en laatste aflevering, wordt de winnaar bekend gemaakt. Gelijktijdig gaat in het NAi in Rotterdam de expositie van de vier projecten van start en wordt het boek Fresh Facts gepresenteerd. Zowel het boek als de expositie worden vormgegeven door 75B.

De zevenkoppige jury bestaat uit NAi directeur Aaron Betsky, architect Herman Hertzberger, T&T design directeur Peter Trimp, NRC kunstcritica Anna Tilroe, BNA directeur Marie Hélène Cornips, Archis hoofdredacteur Ole Bouman en de Zwitsers/Amerikaanse architect Bernard Tschumi.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook