> > Masterplan Binckhorst Den Haag

Masterplan Binckhorst Den Haag

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-10-2006 - Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de voorlopige studie voor een nieuw masterplan voor de Haagse Binckhorst afgerond. De studie werd uitgevoerd in opdracht van BPF Bouwinvest, Rabo Vastgoed en de gemeente Den Haag. De Binckhorst is een gebied van ongeveer 125 hectare aan de zuidoostkant van het centrum van Den Haag. Het is een locatie met industrie, de vuilnisoverslag, maar ook enkele woningen en veel kantoren van onder meer KPN Telecom. Aan de noordzijde grenzen diverse spoorlijnen en de A12 aan de Binckhorst.

Enkele afbeeldingen van de studie door OMA.

Reden voor een nieuw masterplan is het voorgestelde Trekvliet tracé, een aan de zuidwestkant van de Binckhorst gelegen tunnel die zorgt voor een betere verkeersverbinding tussen Rotterdam en Den Haag, ook "Rotterdamse Baan" genoemd. Door de aanleg van de tunnel zal het nu nog verwaarloosde industriegebied de nieuwe entree tot Den Haag worden. OMA partner Floris Alkemade zegt hierover "De Binckhorst ligt op steenworp afstand van de oude binnenstad en Den Haag Centraal en gaat een belangrijke rol spelen in het versterken van het stedelijke karakter van Den Haag".

De afgeronde scenario en identiteit studies illustreren de verschillende zoekrichtingen voor het gebied op drie schaalniveaus: regionaal, nationaal en internationaal. De bevindingen van deze studies zullen de basis vormen voor een door OMA te ontwerpen masterplan. Verwacht wordt dat de herontwikkeling rond 2020 afgerond is.

Het ontwerp staat onder leiding van Floris Alkemade. Alkemade werkte eerder ondermeer aan het masterplan voor het nieuwe stadshart van Almere, een masterplan voor de Zeche Zollverein in Essen en het Kohlenwäsche gebouw dat hier deel van uit maakt, een masterplan voor Orchard Road in Singapore, het masterplan voor Euralille in Lille en het hoofdkantoor voor Universal Studios in Los Angelos. Alkemade wordt voor het Binckhorst project ondersteund door OMA projectarchitecten Joshua Beck en Mark Veldman.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook