> > Opening Haagse tramtunnel

Opening Haagse tramtunnel

16-10-2004 - Zaterdag 16 oktober is de Haagse tramtunnel geopend. De bouw heeft vier jaar vertraging opgelopen door lekkage. De kosten liepen op van 140 miljoen euro tot 235 miljoen euro.

Het 1250 meter lange tunneltracé start bij het Centraal Station. De trams dalen onder het kantoorgebouw Helicon af in de tunnel. De tunnel ligt onder de Grote Marktstraat met haltes bij het Spui en de Grote Markt. Op het laagste punt bevinden de trams zich 13,5 meter onder NAP. De trams komen weer boven de grond bij de Prinsegracht. De tramtunnel vormt ook een schakel in Randstadrail, waarbij een directe verbinding van Zoetermeer en Rotterdam met het centrum van Den Haag ontstaat.

Het project bestaat uit drie ondergrondse lagen. Ter plaatse van de stations worden direct onder het straatniveau de verschillende entree's met elkaar verbonden. Ook zijn er hier verbindingen met de naastgelegen warenhuizen en is er een informatiepunt voor Randstadrail bij station Spui. Via glazen puien heeft men zicht op de eronder gelegen parkeergarage met 500 plaatsen. Op het laagste niveau is de tramtunnel gerealiseerd.

De wanden hebben een rotsvormige uiterlijk, die ontstond door de nieuwe bouwmethode van de tunnel. Tijdens het bouwproces is door de architect besloten deze wanden onafgewerkt te laten. De perrons zijn van hout. De overige bestrating in de tunnel is van natuursteen. Het meest nadrukkelijk aanwezig op straatniveau is de entree aan de Grote Markt. Deze bestaat uit een ronde glazen pui.

Het project is ontworpen door Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas in samenwerking met Rob Hilz (LAB-DA).

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook