> > Vijf architecten geselecteerd voor Stadskantoor Delft

Vijf architecten geselecteerd voor Stadskantoor Delft

30-03-2006 - Vijf architecten mogen een schetsontwerp maken voor het nieuwe stadskantoor en NS-station van Delft. De geselecteerde bureau's zijn Kraaijvanger - Urbis, Mecanoo Architecten, Office for Metropolitan Architecture (OMA), Rudy Uytenhaak Architectenbureau en Soeters Van Eldonk Ponec.

Het ontwerp is onderdeel van het stedenbouwkundig plan voor het spoortunneltrac├ę van de Spanjaard Joan Busquets.

De vijf architectenbureau's zijn geselecteerd uit 35 bureau's die zich eerder dit jaar hiervoor hebben aangemeld. Selectiecriteria waren de ervaring met dergelijke complexe opgaven en het ontwerpen in een historische context. Wat opvalt bij deze geselecteerde bureaus is de grote verscheidenheid met als uitersten de moderne vooruitstrevende architectuur van OMA tot het meer neotraditionele, postmoderne Soeters Van Eldonk Ponec.

Deze vijf bureau's hebben een uitnodiging gekregen om voor 1 mei hun idee├źn voor het nieuwe gebouw uit te werken. Na een presentatie van de ingediende voorstellen maakt de selectiecommissie in de loop van 2006 een keuze. De gemeenteraad en ook de inwoners van Delft worden betrokken bij de keuze. Naar verwachting kan de selectiecommissie in september een architect voordragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De selectiecommissie bestaat uit de burgemeester, de wethouder vastgoed, drie vertegenwoordigers van de ambtelijke organisatie, prof. Joan Busquets als stedenbouwkundige van de Spoorzone, en de Spoorbouwmeester Nathalie de Vries (namens NS en ProRail). In het nieuwe stadskantoor komen kantoren en de gemeentelijke loketten. Het stadskantoor wordt gecombineerd met de hal van het nieuwe NS-station Delft. De nieuwbouw komt aan de noordkant van het Stationsplein (aan de kant van de Houttuinen), grotendeels boven de spoortunnel. De bouw van het station en het stadskantoor begint in 2009. De planning is erop gericht dat het station in 2011 klaar is, wanneer de eerste treinen door de nieuwe tunnel rijden. Naar verwachting zal het stadskantoor in 2013 voltooid zijn.

De aanbesteding van de bouw van de spoortunnel door Prorail gebeurt later dit jaar. De bouw van de tunnel kan gegund worden medio 2007, waarna de bouw begin 2008 start. De uitvoering van het project Spoorzone is mogelijk door investeringen van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM, de provincie Zuid-Holland, het stadsgewest Haaglanden, de gemeente Delft en de private partijen NS Vastgoed en Ballast Nedam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook