> > Recensie: Philharmonie - Muziekgebouw van Haarlem

Recensie: Philharmonie - Muziekgebouw van Haarlem

27-03-2006 - Tussen de door Joost Swarte en Henk Döll ontworpen Toneelschuur en de door Hubert-Jan Henket ontworpen rechtbank is vorig jaar de gerenoveerde en verbouwde Philharmonie voltooid. Over dit door Frits van Dongen van de Architekten Cie. verbouwde en uitgebreide muziekgebouw is nu een boek verschenen.

De Philharmonie in Haarlem is verbouwd tot muziekcentrum met vijf zalen. De grote zaal uit 1878 is verbouwd, zodat deze aan hedendaagse eisen voldoet. Enkele verbouwingen van voormalig stadsarchitect Wiek Röling zijn ongedaan gemaakt. Er is een nieuwe kleine zaal gerealiseerd die opvalt door zijn ronde met hout beklede balkons. Deze zaal is samen met de nieuwe foyer in een volume ondergebracht dat boven de bestaande gevels aan het Klokhuisplein uitsteekt. Op deze nieuwe glazen pui is in een grafisch patroon het "sonagram" van het muziekstuk "Klokken van Haarlem" uitgebeeld. Dit door Karel Martens ontworpen patroon siert overigens ook de kaft van het boek.

De architectuur van het gebouw, de omstreden situatie, de akoestiek van de Kleine en Grote Zaal en het ontwerp van Karel Martens voor de glasgevel zijn onderwerpen die in verschillende hoofdstukken aan bod komen. De teksten zijn van Hilde de Haan, Karel Martens en projectarchitect Udo Garritzmann. Daarnaast bevat het boek zes interviews van Birgit Kooijman met mensen die betrokken waren bij de totstandkoming van de nieuwe Philharmonie, waaronder voormalig artistiek directeur Neil Wallace, stadsarchitect Joop Slangen, orgelrestaurateur Cees van Oostenbrugge, muzikant Bert Steinmann en Willem van Benschop, aannemer. Paginagrote foto's complementeren het boek, samen met tekeningen van de situatie, plattegronden, gevels en doorsneden van de oude en nieuwe Philharmonie.

Informatie: Philharmonie, muziekgebouw van Haarlem, schrijvers: Hilde de Haan (eindredactie), Brigit Kooijman, Udo Garritzmann en Rob Metkemeijer. Fotografie: Daria Scagliola en Stijn Brakee. Vormgeving: Coppens en Alberts, Karel Martens. Uitgever: Architext, Haarlem, Adviesprijs € 29,50, ISBN 90 5105039 9.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook