> > Recensie: Architectuurgids Haarlem

Recensie: Architectuurgids Haarlem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-07-2005 - Onlangs is de Architectuurgids Haarlem bij Uitgeverij 010 verschenen. Hier volgt een recensie.

De omslag en twee pagina's uit de gids. Klik voor een vergroting op de afbeeldingen.

Na een introductie van 20 pagina's over de ontwikkeling en de geschiedenis van Haarlem door Van der Weiden volgen de gebouwbeschrijvingen. Er worden 230 projecten beschreven, van de Amsterdamse Poort uit de 14e eeuw tot het nog niet voltooide Gerechtsgebouw De Appelaar van Hubert-Jan Henket. Vanzelfsprekend ligt bij een gids over Haarlem het accent op oudere projecten. Toch worden ook de gebouwen uit de laatste 15 jaar uitgebreid behandeld. Onder deze recente ontwikkelingen vallen ontwerpen van Thijs Asselbergs, Herman Zeinstra en Liesbeth van der Pol, de experimentele woningbouw in de Zuidpolder en de Toneelschuur.

De gids laat bekende, maar ook minder bekende gebouwen uit Haarlem zien. Van al deze projecten zijn 1 of meerdere kleurenfoto's opgenomen. Interessant is dat zo allerlei verschillende stromingen aan bod komen. Een minpuntje is dat er voor enkele projecten weinig aandacht is, zo wordt het door Uytenhaak ontworpen kantoorgebouw aan het Kennemerplein met een kwart pagina afgedaan, terwijl er meerdere projecten van een bureau als Atelier Zeinstra Van der Pol heel uitgebreid worden besproken. De historische kaarten van de stad bij de introductie verhelderen de ontwikkeling van Haarlem. Behalve de soms dus wat onevenwichtige samenstelling is Architectuurgids Haarlem een prima boek voor de architectuurliefhebber die Haarlem bezoekt.

De gids met 176 pagina's kost 22,50 euro. Het boekje is achterin voorzien van een naam- en adressenindex en twee kaarten van de stad. Tekst/samenstelling door Wim de Wagt, fotografie door Jos Fielmich.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook