> > Recensie: Boek Erick van Egeraat - 10 years realised works

Recensie: Boek Erick van Egeraat - 10 years realised works

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-03-2006 - Erick van Egeraat stapte 10 jaar geleden uit Mecanoo en startte zijn eigen bureau Erick van Egeraat Associated Architects (EEA). In deze periode heeft hij een duidelijke eigen persoonlijke uitbundige stijl ontwikkeld. Deze stijl noemt hij zelf "Moderne Barok". EEA heeft inmiddels een groot aantal opdrachten in Oost-Europa gerealiseerd.

De omslag en enkele bladzijden over het ING/NN gebouw in Boedapest (1992-1994) uit het boek. Afbeeldingen door EEA/Images Publishing/Christian Richters.

Zoals in januari gemeld is er in de Master Architect Series VII van Images Publishing het Engelstalige boek Erick van Egeraat - 10 years realised works verschenen. Na een inleiding van 8 pagina's door Philip Jodidio over Erick van Egeraat volgen een dertigtal gerealiseerde projecten. Deze ontwerpen zijn in de categorieën commerciële projecten, publieke gebouwen, woningbouw, tentoonstellingsontwerpen en productontwikkeling ondergebracht. Van elk project is er een algemene beschrijving, een toelichting door Erick van Egeraat zelf, plattegronden, doorsneden en foto's van Christian Richters. In dit deel van het boek wordt de grote verscheidenheid van het werk van Van Egeraat zichtbaar. De opvallende blob-vormige architectuur van het poppodium Mezz Breda (1996-2002), het stadhuis in Alphen aan de Rijn (1997-2002) of het kantoor voor ING in het centrum van Boedapest (1992-1994) wordt afgewisseld met de veel soberdere architectuur voor de renovatie van een modernistisch kantoorgebouw in Boedapest, het Liget Center (1999-2002) of het Natuur Historisch Museum in Rotterdam (1992-1996). Na deze projectbeschrijvingen volgt een overzicht van door Van Egeraat ontworpen projecten, waaronder ook zijn eerste projecten bij Mecanoo. Wie meer wil weten over het werk kan gebruik maken van de zeer uitgebreide literatuurverwijzingen achter in het boek.

De layout is soberder en overzichtelijker en beter leesbaar dan het in 1997 verschenen Six Ideas About Architecture van Erick van Egeraat. Alleen enkele lichtgrijze plattegronden hadden voor deze leesbaarheid wat donkerder mogen zijn. Wat opvalt is dat er weinig afbeeldingen van schetsen, ontwerptekeningen of foto's van maquettes worden getoond. De lezer wordt vooral het eindresultaat getoond en krijgt minder te zien van het ontwerpproces. Dit is de eerste echte monografie van EEA, waarbij schitterende foto's van de projecten worden gepresenteerd en tekeningen de gebouwen inzichtelijk maken.

Informatie: "Erick van Egeraat 10 Years: realised works" wordt uitgegeven door Images Publishing Group, fotografie door Christian Richters, hardcover, afmeting 300mm bij 223mm, 256 pagina's, Engelstalig, adviesprijs € 59,50, ISBN 1-86470-131-51.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook