25-10-2005 - Op dinsdag 25 oktober heeft Hans van Heeswijk zijn Voorlopig Ontwerp gepresenteerd voor de tweede fase van de Hermitage Amsterdam.
Dit gebeurde in de Kerkzaal van het Amstelhof gebouw in Amsterdam, de toekomstige behuizing van de Hermitage Amsterdam. Tegelijkertijd werden de plannen in Sint Petersburg aan de Russische pers getoond. Eerder deze maand werd al bekend gemaakt dat Merkx + Girod gekozen zijn als interieurarchitecten. Bovendien besloot de Rijksoverheid tot een eenmalige bijdrage van 9 miljoen euro, zodat de benodigde 39,5 miljoen bij elkaar is gebracht. De renovatie en transformatie van Amstelhof tot Hermitage Amsterdam wordt daarnaast mogelijk gemaakt door de Bank Giro Loterij, de Provincie Noord Holland en de Gemeente Amsterdam.
Het nieuwe Amstelhof zal er straks aan de buitenzijde nagenoeg hetzelfde uitzien als in de huidige situatie. Aan de binnenzijde zal het echter een ingrijpende metamorfose ondergaan. Van een donker gebouw met veel gangen en kleine, bedompte vertrekken naar een groots, licht en ruimtelijk expositiegebouw.
In het Voorlopig Ontwerp richt het gebouw zich straks weer op de rivier. Aan de Amstelzijde betreedt het publiek het gebouw. Dit gebeurt via de zogenaamde "Ossenpoort" die zich in het midden van de gevel bevindt. De boven de ingang gelegen Kerkzaal, met prachtige uitzichten, niet alleen over de Amstel, maar ook over binnentuin, wordt in oude luister hersteld en dient als ontvangstzaal. Ook de voormalige regentenkamers worden gerestaureerd en heringericht. De geschiedenis van het gebouw en de museale achtergrond van de Hermitage krijgen aandacht in permanente presentaties. Belangstellenden voor de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg kunnen terecht in een informatiecentrum met een handbibliotheek en computers. De Vrienden van de Hermitage krijgen een eigen ruimte.
Door de Ossenpoort betreedt het publiek de binnenplaats, steekt deze over en komt de Hermitage Amsterdam binnen in de tuinvleugel aan de oostzijde. De tuin blijft een plaats voor reflectie, een oase in een drukke stad. Dat is de binnentuin nu en dat zal de geheel gerestaureerde tuin straks ook blijven. Een unieke plaats om te genieten van de prachtige architectuur en van de monumentale kastanjebomen.
De Tuinvleugel is geheel bestemd voor de ontvangst van het publiek en is de centrale ontmoetingsruimte in het gebouw. Een groot auditorium, kleinere zalen voor lezingen en cursussen, een ruime winkel en een café-restaurant met terras aan de tuinzijde. Dit gedeelte is ook zonder een bezoek aan de tentoonstelling vrij toegankelijk, ook buiten openingstijden van het museum. Aan deze zijde bevindt zich bovendien de ingang voor groepen die via de Weesperstraat per touringcar arriveren en de Hermitage Amsterdam bereiken via de Nieuwe Keizersgracht. Aan de achterzijde van de Tuinvleugel komt een publieksterras, uit de wind en in de zon.
In de twee tentoonstellingsvleugels worden de tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Voor dit doel worden de 19de-eeuwse overkappingen van de twee binnenplaatsen vernieuwd, terwijl de vloeren daaronder worden verwijderd. Het resultaat is dat twee grote tentoonstellingszalen omringd worden door kabinetten, gebaseerd op de 17de-eeuwse kamerindeling van het gebouw. Deze vleugels voldoen aan de modernste museale eisen op het gebied van beveiliging, klimaat en licht. Er worden in principe twee tentoonstellingen per jaar gehouden. De twee vleugels zullen elk afwisselend een eigen tentoonstelling huisvesten, zodat het museum bij de wisseling van de inrichting niet hoeft te sluiten. De tentoonstellingen worden samengesteld uit de collecties van de Hermitage in Sint-Petersburg en andere Russische musea.
Het gebouw Neerlandia aan de Nieuwe Herengracht, de eerste fase van de Hermitage Amsterdam, wordt de Hermitage voor Kinderen. Hier kunnen schoolklassen aan het werk. Er komen ateliers, leslokalen, de Kinder Kantine en de Kinder Winkel. Via een verbindingsgang bereiken de klassen de tentoonstellingen.
Het Hermitage Amsterdam krijgt een bruto vloeroppervlak van 13.000 m² en is naar verwachting eind 2008 voltooid.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook