> > Jan Schaeferbrug gedemonteerd voor Sail 2005

Jan Schaeferbrug gedemonteerd voor Sail 2005

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-08-2005 - Gisteren is het eerste van twee brugdelen van de Jan Schaeferbrug verwijderd voor Sail 2005. Dinsdag zullen de grote zeilschepen voor dit evenement de IJ-haven in varen. Dit is de eerste keer dat de delen werden verwijderd.

Vlnr. Overzicht Schaeferbrug, Ton Venhoeven voor het ponton, detail van het ponton met brugdeel en de infograpghic. Foto's door Sjoerd van Hoek. Infographic door Venhoeven CS.

De brug werd 4,5 jaar geleden, net na het vorige Sail-evenement, voltooid. Het uitvaren van het brugdeel op het ponton liep enkele uren vertraging op door onvoorziene kabels.

De brug, die de Oostelijke Handelskade verbindt met het Java-eiland is een ontwerp van Venhoeven CS. Architect Ton Venhoeven ontwierp een soort "reptiel" van 200 meter lengte. Aan de zuidkant steekt de asymmetrische brug door het pakhuis Willem de Zwijger. De voetgangers, fieters en auto's hebben elk een eigen route over de brug. Opvallend element zijn de trappen aan de zijkant voor de voetgangers.

De brug heeft een onopvallende constructie, een combinatie van een vierendeel-ligger en een boogconstructie. De constructeur moest rekening houden met het uitnemen van de brugdelen, dit is berekend als een apart belastinggeval. De steunpunten van de brug krijgen immers een ander moment te verwerken na het uitnemen van de brugdelen. Ook zijn er verstevigingen in de de brugdelen zelf om de krachten op te vangen bij het uitnemen van deze twee delen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook