> > De Zondvloed: programma 2e IABR

De Zondvloed: programma 2e IABR

16-02-2005 - Het hoofdprogramma van de tweede internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is vandaag bekend gemaakt. Deze editie staat in het teken van "De Zondvloed".

Met de tentoonstellingen: De Hollandse Waterstad, Polders, Mare Nostrum, Three Bays en Flow , richt de biënnale zich op de relatie tussen water en architectuur in Nederland en de rest van de wereld. Curator is Adriaan Geuze, landschapsarchitect en directeur van bureau West 8.

Een maand lang, van 26 mei tot en met 26 juni 2005, zijn de tentoonstellingen te zien in Las Palmas en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) te Rotterdam. Daarnaast presenteert de biënnale tal van conferenties, lezingen, excursies, een filmprogramma, een publieksweekend en een City Program. Hiermee wil zij een platform bieden voor internationale uitwisseling van deskundigheid, historische kennis en toekomstvisies, gerelateerd aan de lusten en de lasten van wonen, werken en leven met water.

De tentoonstelling Hollandse Waterstad vertelt aan de hand van maquettes de historie, actualiteit en de toekomst van typische watersteden, in Nederland en daarbuiten. De geschiedenis van deze steden maakt duidelijk dat de huidige problematiek van wassend water en voortgaande verstedelijking, hoe acuut en ingrijpend ook, uiteindelijk niet meer is dan het volgende hoofdstuk in de eeuwenoude traditie van de omgang met water. Een traditie van inventieve ontwerpers en ingenieurs, die opnieuw uitgedaagd moet worden om vernieuwende oplossingen te vinden voor dit probleem.

Mare Nostrum gaat over één van de opmerkelijkste aspecten van globalisering: de opkomst van het massatoerisme gericht op de aanwezigheid van water. Gematigde en subtropische kustgebieden zijn een geliefde bestemming geworden voor vakantiegangers en overwinteraars. Het kusttoerisme verspreid zich langzamerhand over de hele wereld, met diverse gevolgen voor de lokale cultuur, ecologie, economie en politiek.

Het Nederlandse polderlandschap met haar kaarsrechte sloten, dijken, molens, stolpboerderijen en koeien is wereldberoemd. Dit landschap staat echter onder druk. Een oprukkende verstedelijking, maar ook ontwikkelingen in de agrarische sector en de waterberging, zullen van grote invloed zijn op de toekomstige invulling van het landschap. Door het opnieuw zichtbaar maken van de polders en het benoemen van haar kwaliteiten, is het mogelijk ontwikkelingen in deze gebieden beter op waarde te schatten. In de tentoonstelling zullen de ontwikkeling en uniciteit van het landschap aan de hand van vijftien kenmerkende polders worden geïllustreerd (t/m 4 sept.).

De tentoonstelling Three Bays toont een omvangrijk vergelijkend onderzoek naar vier eeuwen leven en bouwen aan de baaien van Tokio en Amsterdam en de lagune in Venetië (t/m 4 sept.).

Flow toont een aantal internationaal geselecteerde projecten van jonge bureaus die op experimentele wijze omgaan met de relatie van water en landschap. In deze tentoonstelling zijn ook de ontwerpresultaten te zien van studenten van een internationale masterclass met als thema "Design Flood Resistant Housing" (t/m 21 aug.) .

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook