> > Culturele functie voor Wallhouse 2 in Groningen

Culturele functie voor Wallhouse 2 in Groningen

11-10-2004 - Wallhouse 2, het beroemde ontwerp van de Amerikaanse architect John Quentin Hejduk krijgt een culturele functie.

Dit gebouw aan de oevers van de Hoornse Meer aan de zuidrand van de stad Groningen wordt beschouwd als een architectonisch hoogtepunt van de vorige eeuw. Slechts een maand was het kunstwerk geopend voor het publiek direct na de oplevering in 2001. Maar op initiatief van Platform GRAS wordt het Wallhouse een bruisend cultureel centrum, waarin de ontmoeting tussen mensen en disciplines centraal staat. BNA voorzitter Kees van der Hoeven is toegetreden tot het college van aanbeveling van dit project.

De voor dit doel opgerichte stichting Wall House verwacht begin 2005 te kunnen starten met haar activiteiten. De stichting heeft vier programmaonderdelen voor ogen die het Wallhouse tot een bijzonder centrum van architectuur, kunst en vormgeving zullen maken. "Artist in residency" is het belangrijkste onderdeel. Drie maal per jaar zal het pand worden bewoond door internationale architecten en kunstenaars. Het ontwerp en de vormen van het pand zullen onderwerp van studie zijn voor de kunstenaars die tijdelijk neerstrijken in het Wallhouse. De resultaten van de studie worden gepresenteerd aan het einde van de periode op locatie of in samenwerking met regionale artistieke instellingen. Het pand zal eveneens opengesteld worden voor publiek en er zullen evenementen en ontvangsten plaatsvinden. Verder koestert stichting Wall House de ambitie om een centrum van kennis te worden over John Hejduk en het Wallhouse 2, kennis die voornamelijk digitaal verspreid zal worden. De BNA roept leden op om donor te worden van stichting Wallhouse, er is nog geld nodig voor de afbouw en inrichting van het Wallhouse.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook