> > > Supermodernisme

Supermodernisme

Vervolg van modernistische stromingen als het functionalisme. De neutrale gebouwen die behoren tot deze stroming hebben vaak minimalistische rechthoekige vormen. De gebouwen hebben een gladde huid met een transparante (klimaat)gevel of een semi-transparante doorschijnende gevel. In deze stroming speelt de 24-uurs economie en globalisering een grote rol. De nadruk ligt dan ook op "niet-plaatsen" als luchthavens, hotels en winkelcentra en is minder gericht op woningbouw. Vaak is de verschijningsvorm niet aan plaats en ook niet aan de functie van het gebouw gebonden. Supermodernisme is in feite een soort perfectionering van het modernisme. Soms is dit zelfs letterlijk het geval. Functionalistische kantoorgebouwen worden gestript en krijgen een nieuwe (klimaat)gevel en technische installaties, waarmee ze voldoen aan hedendaagse klimaat- en duurzaamheidseisen.

Oorsprong

De stroming is geïntroduceerd door architectuurpublicist Hans Ibelings, die de term overnam van antropoloog Marc Augé. Belangrijke internationale architecten zijn Norman Foster, Dominique Perrault, Herzog & de Meuron en Jean Nouvel.

Architecten

Ben F. van Berkel (1957); Felix M. Claus (1956); Kees Kaan (1961); Rem (Remment) Lucas Koolhaas (1944); Winy Maas (1958); Roberto Meyer (1959); Paul de Ruiter; Jeroen Wouter van Schooten (1960);

Literatuur

Supermodernisme
Hans Ibelings - NAi Uitgevers - 1998
Verstopt achter glas
Hans Ibelings - De Volkskrant - 1999

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook