> > Coenen over OCC: "Mooie doos met prachtig silhouet"

Coenen over OCC: "Mooie doos met prachtig silhouet"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-07-2015 - Vanmiddag is door wethouder Joris Wijsmuller en Jo Coenen het plan voor het Spuikwartier en Onderwijs- en Cultuurcluster (OCC) gepresenteerd in het Spuitheater in Den Haag.

tekst: Bart van Hoek / beelden: NL Architects, Coenen & Co en Architectuurstudio HH

Het winnende plan van Boele van Eesteren / Visser Smit Bouw, met als architecten Patrick Fransen van Architectuurstudio HH, Jo Coenen Architects & Urbanists en NL Architects werd gepresenteerd in een volle zaal met uitzicht op het plangebied.

Wethouder Wijsmuller benadrukte de verschillen met het eerdere plan voor het Spuiforum, met name de ontwikkeling van het hele Spuikwartier in plaats van de bouw van een enkel gebouw.

Het winnende team maakte in eerste instantie twee plannen: één vanuit het gebied gedacht, het andere juist vanuit het gebouw. Deze plannen hebben zij over elkaar gelegd om tot een voorlopig ontwerp te komen. Jo Coenen: "We hebben snoeihard gewerkt."

Het plan Coenen gaat uit van sloop. Op basis van technisch onderzoek kwamen de architecten tot de conclusie dat alles, de zalen van het Residentie Orkest en het Danstheater en de tweede JUBI-toren gesloopt moet worden. Coenen was in 1999 de architect van het winnende, maar niet gerealiseerd plan voor een ingrijpende renovatie van beide JUBI-torens.

Bij de allereerste stedenbouwkundige plannen voor het Spuiforum van Ellen Loon van OMA werd al ingezet op versterking van de Haagse Loper, het wandelgebied van Den Haag Centraal, onder het VROM-gebouw door langs het stadhuis naar de Nieuwe Kerk. Ook dit ontwerp voorziet daarin. Loodrecht daarop verbindt een tweede as de hoek van de Kalvermarkt met de Rivierenbuurt. Volgens Coenen is dit ook een mooie plaats voor een hotel. Wijsmuller gaf direct aan dat het verleggen van de tram niet in het budget van het plan zit. Aan de Schedeldoekshaven is de realisatie van een commercieel programma van 52.000 m² tot 55.000 m² gedacht, waaronder circa 300 woningen. Het OCC komt aan de zijde van de Turfmarkt. Het plan kent een in hoogte aflopende bebouwing richting het Spui. Hiermee wordt de Haagse skyline afgemaakt.

Het OCC wordt relatief laag, 38 meter, lager dus dan de omliggende bebouwing. Het gebouw komt te liggen aan twee pleinen: een nieuw plein aan de naar De Resident gekeerde zijde, Turfplaza, en een vergroend Spuiplein. Coenen verwijst hierbij naar gelijksoortige gebouwen in wereldsteden als Brussel, New York en Rio de Janeiro met een "cour" en "jardin".

Coenen refereert in zijn presentatie aan Het Vrijthof in Maastricht en het paleis aan het San Marcoplein in Venetië. De dragende gevels van het OCC doet door zijn opbouw enigszins denken aan de (ook dragende) gevels van de voormalige WTC-torens in New York. Volgens Coenen kent de gevel: "een repetitie op een zeer verfijnde en betrapte manier. Geen enkele gevel is gelijk." Coenen wil geen "domme doos" maken, maar een "mooie doos met een prachtig silhouet."

In tegenstelling tot eerder plannen wordt het Mercure hotel van architect Weeber geïntegreerd in de plannen. Coenen wil de trap van dit gebouw aan het Spuiplein verlengen tot een stadsbalkon die aan een zijde langs het OCC loopt.

De inzending van het team met OMA en BAM / Ballast Nedam is ongeldig verklaard, omdat het niet aan alle punten voldeed. Wijsmuller wilde niet in gaan op de vraag welke punten dit zijn, daar tot 4 augustus er nog bezwaar mogelijk is door de verliezende partijen, de zogeheten Alcatel-termijn. Daarna wordt de aanbesteding definitief en kan worden begonnen met het uitwerken van het definitief ontwerp. Het derde team dat meedong bestond uit Heijmans met Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en Geurst & Schulze Architecten.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook