> > BNA kubus 2002 voor Koen van Velsen

BNA kubus 2002 voor Koen van Velsen

30-08-2002 - Koen van Velsen ontvangt op 5 oktober 2002 in Amsterdam de BNA-kubus 2002. Dit jaar is het thema "Architectuur werkt". De kubus is een van de belangrijkste architectuurprijzen van Nederland. De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) kent de kubus toe als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland.

Van Velsen behoort tot een van de weinige architecten in Nederland die kantoorgebouwen op een logische manier in de stedelijke omgeving weten te plaatsen. Door de manier waarop bedrijven en instellingen zich "van nature" van elkaar isoleren, ontstaan de desolate werklandschappen die we goed kennen vanaf de snelweg en uit de trein. Van Velsen keert dit mechanisme om en houdt zich vooral bezig met de vraag hoe een gebouw in de context ligt. Zijn gebouwen parasiteren niet op de omgeving waar ze worden ingeplant, maar zijn opvallend genereus naar hun "gastheren". Centraal staan de kwaliteit van de ruimte en de beleving van de architectuur. Met Van Velsen kiest de jury bij het uitreiken van deze kubus voor het architectonische vakmanschap van een architect die zijn concept tot in het detail uitwerkt. De BNA kubus-jury 2002 bestaat uit Luut Rienks (voorzitter), Jan Benthem, Hubert-Jan Henket, Christian Rapp, Harm Tilman en Gert-Jan Woudenberg. Het juryrapport zal op zaterdagavond 5 oktober 2002 tijdens de Kubusuitreiking in Felix Meritis in Amsterdam worden toegelicht.

Koen van Velsen (1952) startte zijn eigen bureau in 1977. Zijn werk beslaat een groot veld binnen de ontwerpende disciplines; architectuur, interieur, stedenbouw en landschap. De schaal en complexiteit van de gerealiseerde opdrachten heeft zich ontwikkeld van private woonhuizen tot grote openbare gebouwen in een ingewikkelde stedelijke omgeving. Van Velsen heeft een aantal prijzen op zijn naam staan. Onder andere de Mart Stam Prijs van de Gemeente Amsterdam en de Rietveldprijs voor het Universiteitsmuseum in Utrecht. Het bureau van Koen van Velsen heeft een breed oeuvre met gebouwen als het Pathé Schouwburgplein in Rotterdam, Stadskantoor in Terneuzen, de Rijksacademie in Amsterdam, een aantal bibliotheken waaronder de Universiteitsbibliotheek Utrecht en de Film- en Televisie Academie in Amsterdam.

De BNA-kubus is een onderscheidingsteken dat aan een persoon of een instelling wordt toegekend als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De kubus is ingesteld in 1965 en wordt voor de 33-ste keer uitgereikt. Vorig jaar is de kubus toegekend aan ir. K. Rijnboutt. Eerder ontvingen onder anderen de architecten Van den Broek, Kloos, Hertzberger, Quist, Van Gool, Van Stigt, Stokla, Coenen, Benthem Crouwel, en Hannie & Aldo van Eyck de BNA-kubus. Ook diensten en instellingen zoals de gemeente Rotterdam en de RAI hebben deze onderscheiding gekregen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook