> > Schenking onbekende Rietveld-stoel Centraal Museum

Schenking onbekende Rietveld-stoel Centraal Museum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

21-07-2009 - De Hopmi-stoel van Gerrit Rietveld is aan het Centraal Museumn in Utrecht geschonken.

Af en toe duiken er ontwerpen op van de Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888 - 1964), die tot dan toe onbekend waren of alleen op tekeningen voorkomen. De Hopmi-stoel is daarvan een voorbeeld. De schets van dit unieke ontwerp was bekend, maar lang werd gedacht dat het nooit uitgevoerd was. Tot mei 2008, toen Bert Lanjouw een plastic zak met losse onderdelen van een stoel naar het Centraal Museum bracht. Na onderzoek bleek het om de Hopmi-stoel te gaan; de Utrechtse fabriek Hopmi bleek enkele exemplaren te hebben gemaakt van het ontwerp. Het meubel komt uit de nalatenschap van Joseph Lanjouw en is door de kinderen van Lanjouw aan het Centraal Museum geschonken.

Dit ontwerp van Rietveld vormt een belangrijke schakel in Rietvelds stalen buismeubelen. Een bijzonderheid van de stoel is dat de gebruiker met behulp van schroefbussen de losse buizen zelf tot stoel kon monteren. Deze voor die tijd unieke techniek is ontwikkeld door de Hopmi, de fabrikant die de stoel produceerde. Deze Utrechtse fabriek ontwikkelde van oorsprong rijwielsloten, maar speelde handig in op de economische crisis van begin jaren dertig, door haar productieprogramma sterk te verbreden en ook stoelen, bureaus en schoolmeubelen van stalen buizen te ontwikkelen.

Rietvelds Hopmi-stoel is momenteel te zien in de presentatie "Iconen van Rietveld", een klein overzicht van Rietvelds meest bekende, iconische meubels. Enkele van zijn ontwerpen zijn niet meer uit ons collectief geheugen weg te denken, terwijl we andere ontwerpen massaal vergeten zijn. Naast het overzicht van de meubels waar Rietveld icoon voor staat, wordt er dan ook aandacht besteed aan het deel van zijn architectonische oeuvre dat niet zozeer in de schijnwerpers heeft gestaan.

Het Centraal Museum opent in de herfst van 2010 de tentoonstelling "Rietvelds Universum". Deze uitgebreide tentoonstelling laat zien dat Gerrit Th. Rietveld veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld-Schröderhuis. Zijn leven en werk worden verkend in de bredere context van zijn tijd. Het uitgangspunt vormt het creatieve proces van de kunstenaar, die inspiratie haalt uit de wereld om hem heen en wordt uitgedaagd door het werk van zijn collega's. Hierdoor schept "Rietvelds Universum" een helder beeld van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design. Behalve het werk van Gerrit Rietveld laat de tentoonstelling werk zien van Frank Lloyd Wright, Marcel Breuer, Mies van der Rohe, Le Corbusier, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, J.J.P. Oud en H.P. Berlage.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook