> > Recensie: Rietvelds Robijnhof

Recensie: Rietvelds Robijnhof

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-01-2009 - Gerrit Rietveld ontwierp eind jaren vijftig een complex met seriematige woningbouw in de wijk Hoograven te Utrecht: het Robijnhof. Ter gelegenheid van de voltooiing van de renovatie is het boek "Rietvelds Robijnhof" verschenen.

De cover en enkele pagina's uit het besproken boek.

Het Robijnhof heeft een strokenbouw van 2 tot 5 lagen. De hofbebouwing bestaat uit portiek, galerij en grondgebonden woningen. Grote puien met gekleurde vlakken, rode baksteen en horizontale betonbanden ter hoogte van de vloeren kenmerken het gevelbeeld.

De renovatie bestond uit het herstellen van de puien, modernisering en aanpassing van de compacte woningen en de aanleg van een centraal antennesysteem, zodat de schotels verwijderd konden worden. De openbare ruimte is heringericht. Een van de woningen is ingericht tot museumwoning, hier is de inrichting teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Deze woning wordt beheerd door het Centraal Museum.

"Rietvelds Robijnhof - De geschiedenis van een moderne Utrechtse buurt" bevat interviews met bewonders en een fotoreportage in de museumwoning aan het Robijnhof 13. De publicatie toont zwart/wit foto's van het net voltooide complex in 1957 naast actuele foto's. Architect Bertus Mulder hielp, net als bij de renovatie van het Rietveld-Schröderhuis, met de restauratie. Hij wordt geïnterviewd door Catja Edens. Uit de tekst van Ida van Zijl over Rietveld's woningbouw blijkt overigens dat Rietveld de opdracht van de gemeente Utrecht pas kreeg, omdat de in grootschalige woningbouw ervaren architect J.J.P. Oud geen tijd voor het ontwerpen van de buurt had.

"Rietvelds Robijnhof" is een beknopte publicatie over de renovatie van het na-oorlogse Robijnhof. Het boek kan interessant zijn voor de talrijke opdrachtgevers en architecten in Nederland die de vernieuwing van dit soort buurten in de nabije toekomst moeten gaan vormgeven.

Informatie: Rietvelds Robijnhof - De geschiedenis van een moderne Utrechtse buurt / redactie: Catja Edens / teksten: Bettina van Santen, Ida van Zijl, Catja Edens, Marinke Steenhuis, Anka van Voorthuijsen / Fotografie: Elsbeth Struijk van Bergen, Frans Hanswijk en Jaap de Boer / Uitgever: Thoth / Afmetingen: 17 x 22 cm / 79 pagina's / ISBN 978-90-6868-4810 / prijs: 14,90 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook