> > Bonas publicatie over Van der Pek

Bonas publicatie over Van der Pek

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-12-2009 - Op vrijdag 8 januari 2010 verschijnt het nieuwste deel in de BONAS-boekenreeks. Het boek, geschreven door Carol Schade, behandelt het werk van architect Jan Ernst van der Pek.

De cover van de Bonas publicatie over Van der Pek.

In de periode vóór het totstandkomen van de Woningwet in 1902 heeft architect Jan Ernst van der Pek (1865-1919) door onderzoek en vooruitstrevende ontwerpen verbetering weten te brengen in de leefomstandigheden van arbeiders, met name in Amsterdam. De inspanningen van Van der Pek en een kring van woninghervormers, waaronder zijn latere echtgenote Louise Went, resulteerden in een eerste blok woningen aan de Lindengracht, waarin hij zijn ideeën vorm wist te geven (1896). Dit bouwproject was mede bedoeld om de noodzaak aan te tonen van de invoering van een Woningwet. Dit wettelijk kader voor de volkswoningbouw is er vervolgens gekomen, gevolgd door de oprichting van enkele ambitieuze woningbouwverenigingen.

Dit boek verschijnt op initiatief van de Stichting Bibliografieën en Oeuvrelijsten van Nederlandse Architecten en Stedebouwkundigen (BONAS). De Stichting BONAS, gehuisvest in het gebouw van het Nederlands Architectuurinstituut, houdt zich sinds 1994 bezig met het inventariseren van het werk van Nederlandse architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en tuin- en landschapsarchitecten uit de negentiende en twintigste eeuw.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook