> > Nieuwe huisvesting Rondeel Deventer

Nieuwe huisvesting Rondeel Deventer

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-03-2010 - Architectuurcentrum Rondeel heeft sinds november 2009 een nieuwe huisvesting in het hart van de historische binnenstad van Deventer. Het in 1995 opgerichte architectuurcentrum heeft aan de Stromarkt een plek gevonden met meer ruimte en een betere zichtbaarheid voor het publiek.

Architectuurcentrum Rondeel met foto's van ‘enter Deventer’. Foto's door Architectuurcentrum Rondeel te Deventer.

In de plint van het functionalistische gebouw (een ontwerp van architecten Postma, Reyes, Roeterdink uit 1965) is een ruimte van 200 m² door architect Ellen Schild van Studio Groen+Schild omgetoverd tot een eigentijds expositie- en debatcentrum.

Met de huisvesting aan de Stromarkt zet Architectuurcentrum Rondeel de toon in de door Jo Coenen & Fons Asselbergs voorgestelde ‘cultuurloper’. Deze stedelijke strook die dwars door het historische centrum van Deventer loopt en de spoorzone verbindt met de IJsseloever, heeft in het ambitiedocument van het adviesduo een centrale positie gekregen in de opwaardering van de stad. De binnenstedelijke ontwikkelingen waren vorig jaar vastgelopen nadat de gemeenteraad het ontwerp van Neutelings Riedijk voor een nieuw stadhuis annex bibliotheek had afgeschoten. Tot tweemaal toe is toen het college gevallen over deze in Deventer heikele kwestie. Om de in het slop geraakte discussie weer op gang te brengen hebben Coenen en Asselbergs op verzoek van de gemeente een onderzoek verricht. Daarbij hebben zij alle formele én informele partijen gehoord en hun bevindingen in een ambitiedocument gevat. Dit document geeft aanbevelingen die veel verder gaan dan alleen maar de problematiek rond het nieuw te bouwen stadhuis. De hele binnenstad en de bereikbaarheid daarvan is door hen onderzocht. Hun suggestie om de culturele gebouwen te concentreren in een Cultuurloper heeft als neveneffect dat daarmee een aantal weeffouten uit de voorgaande decennia kunnen worden hersteld. Een architectuurcentrum kan zich dan geen betere plek voorstellen dan een hippe huisvesting in het hart van dit gebied.

Naast exposities organiseert Architectuurcentrum Rondeel nu ook debatten, filmavonden, educatieve projecten en workshops. Op 11 februari is de tentoonstelling ‘enter Deventer’ geopend over het werk van Daan Josee, architect en directeur van het in Deventer gevestigde bureau Kristinsson. Onderdeel van de expositie zijn vier monitoren met touch screens waarop bezoekers worden uitgenodigd in te gaan op stellingen die betrekking hebben op de vier thema’s van de tentoonstelling.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook