> > Expositie ontwerpen Cultuurforum Spui Den Haag

Expositie ontwerpen Cultuurforum Spui Den Haag

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-04-2010 - Van 20 april tot en met 7 mei is in het Atrium van het stadhuis in Den Haag een tentoonstelling te zien met de visies van zestien architecten(teams) op het ontwerp van een nieuwe muziek- en danscentrum aan het Spui. Naast impressies is er ook een maquette van iedere visie te zien.

Een selectie van de visiepresentaties: van boven naar beneden: Zaha Hadid, Diller Scofido+Renfro/ Solid Objectives/Idenburg L, Ian Simpson Architects en Jonkman Klinkhamer, Office for Metropolitan Architecture / ABT, Architectenstudio HH, Rapp+RApp, Jean/Marc IBOS en Myrto VITART, Mecanoo architecten en Benthem Crouwel Architekten met Merkx+Girod. Een volledig overzicht met ook beelden van de maquettes is te vinden op onderstaande website van de Gemeente Den Haag.

De Europese aanbestedingsprocedure voor de architectenselectie nieuwbouw dans- en muziekcentrum loopt. Het wordt de thuishaven van het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en de Stichting Gastprogrammering. Het nieuwe gebouw aan het Spuiplein wordt dé plek voor dans, opera, musicals, familie voorstellingen, theaterconcerten, klassieke muziek en jazz.

Zestien gerenommeerde architectenbureaus hebben een ontwerpvisie ingediend. De deelnemers aan deze Europese aanbestedingsprocedure zijn Aedas Limited, de verrassende combinatie van Architectenstudio HH, Rapp+RApp, Jean/Marc IBOS en Myrto VITART, Benthem Crouwel Architekten en Merkx+Girod, Capita Architecture, Cruz y Ortiz arquitectos, de architecten Cie. en KPMB Architects, Diller Scofido+Renfro, Solid Objectives en Idenburg L, Henning Larsen Architects en Grontmij Nederland, Ian Simpson Architects en Jonkman Klinkhamer, Jo Coenen & Co en ARCADIS, Mecanoo architecten, Neuteling Riedijk Architecten en Kirkegaard Associat, Office for Metropolitan Architecture (OMA) en ABT, RAU/Powerhouse Company, Wiel Arets Architect & Associates en tot slot Zaha Hadid Architecs.

Een selectiecommissie, onder leiding van Herman Tjeenk Willink, beoordeelt de zestien ontwerpvisies en selecteert hieruit drie architectenbureaus die hun ontwerpvisie in een structuurontwerp verder uitwerken. Uiteindelijk draagt de selectiecommissie één architectenbureau voor aan het college van burgemeester en wethouders.

SeARCH, Snøhetta, UNStudio / Studio Linse / Lodewijk Baljon en 3XN Architects waren wel geselecteerd voor deze ronde, maar hebben geen visiepresentatie ingeleverd.

Voorafgaand aan deze Europese aanbesteding heeft het OMA een visie voor het gehele Spuiplein gemaakt: 'Spui Culture Core'. Onderdeel van deze studie was een Cultuurforum van 50 en 100 meter hoog. Ook de visiepresentaties laten zien dat de ontwerpers een omvangrijk gebouw op de relatief kleine locatie van de huidige Anton Philipszaal en het Nationale Danstheater moeten passen. De ontwerpers stapelen zalen op elkaar en laten het gebouw over de openbare ruimte uitkragen.

Op het door Stroom georganiseerde ADHD debat over het Spuiplein werd gesuggereerd dat in een nieuw ontwerp de bestaande zaal van het Danstheater misschien geïntegreerd kon worden in een nieuw ontwerp. De zaal zelf is immers geliefd bij de gebruiker en de bezoekers. Uit de ontwerpen blijkt vooralsnog niet dat idee door één van de inzenders van de Europese aanbestedingsprocedure is opgepakt.

Voor het uiteindelijke oordeel van de selectiecommissie is de mening van de bevolking mede van belang. Daarom vindt tegelijk met de tentoonstelling ook een internetenquête plaats. De selectiecommissie neemt de uitslag hiervan mee in haar oordeel. Op 21 mei wordt bekendgemaakt welke drie architectenbureaus doorgaan naar de volgende fase.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook