> > Bibliotheek Helmond in gebruik genomen

Bibliotheek Helmond in gebruik genomen

02-06-2010 - Op dinsdag 1 juni is de nieuwe openbare bibliotheek in Helmond geopend. Het gebouw is een ontwerp van Peter Wilson.

Het nieuwe gebouw bestaat uit drie bouwlagen en omvat 4.200 m² vloeroppervlak. De bibliotheek heeft twee ingangen: aan de Watermolenwal en aan de zijde van theater 't Speelhuis. Aan de kant van 't Speelhuis bevindt zich het leescafé 'Komma'. In het nieuwe gebouw is ook de regionale VVV gevestigd. De eerste etage is volledig bestemd voor de bibliotheek. Hier zit ook de multimediaruimte en het kindergedeelte. De tweede etage bestaat deels uit de bibliotheek. Ook zit hier het Regionaal Historisch Centrum (RHC), voorheen het gemeentearchief.

De nieuwe bibliotheek is een ontwerp van architect prof. Peter Wilson van het architectenbureau Bolles + Wilson uit Münster, Duitsland. De bibliotheek is ingepast in de omgeving van het door Piet Blom ontworpen theater 't Speelhuis. De bibliotheek maakt onderdeel uit van het masterplan "Centrumplan Helmond", een ontwerp van prof. Joan Busquets. Het Centrumplan bestaat behalve de bibliotheek uit, winkelruimte, horeca en een ondergrondse parkeergarage.

Bolles + Wilson ontwierpen in Nederland onder andere het Luxor theater in Rotterdam (1994 - 2001), de Brink in Hengelo (1996 - 1999) en de Spuimarkt in Den Haag (2003 - 2008).

De officiële opening van de nieuwe bibliotheek vindt plaats in oktober.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook