> > Brug Venhoeven CS te Sloterdijk in aanbouw

Brug Venhoeven CS te Sloterdijk in aanbouw

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

07-06-2010 - Bij Amsterdam Sloterdijk wordt een door Venhoeven CS ontworpen Langzaam Verkeer brug gerealiseerd. In de nacht van 22 op 23 mei werden de eerste drie delen van de brug naar de locatie getransporteerd. In de nacht van zaterdag 12 juni op zondag 13 juni volgt de tweede helft, die ook bestaat uit drie delen. De oplevering is gepland in oktober 2010.

Impressies van de brug (Beeld Venhoeven CS).

De infrastructuur in de omgeving van station Sloterdijk wordt aangepast om plaats te maken voor nieuwe kantoorgebouwen. De Langzaam Verkeersbrug Carrascoplein vervangt een bestaande autobrug. De brug moet voldoen aan een groot aantal randvoorwaarden van de infrastructuurknoop waar het deel van uit maakt. De 110 meter lange brug krijgt een aantal hellingen. Hij gaat over een nieuwe trambaan en onder bestaande trein- en metrosporen door. De brug krijgt een aansluiting op het busperron. Onder het treinspoor zal een fietsenstallingen komen, waar de brug op aan zal sluiten.

Het brugdek is vormgegeven als een flexibele constructie van staal die zich ogenschijnlijk moeiteloos aan de verschillende omstandigheden aanpast. Hij krijgt een takachtige structuur, met zijtrappen waar een trap aanzit en een aanzet voor de afslag naar de toekomstige fietsenstalling.

De brug wordt ondersteund door ranke kolommen met een zware voet. De balustrades, de verlichting en de zebrapatronen op het dek versterken het organische karakter van de brug. Van dichtbij werken de lamellen van de balustrade als een huid voor de brug, terwijl ze van verder weg transparant ogen. ’s Nachts wordt licht vanuit het brugdek via de lamellen op het brugdek gestraald.

Informatie: Opdrachtgever Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer / Ontwerp: VenhoevenCS – Ton Venhoeven (projectarchitect), Danny Esselman (projectleider), Tim Habraken, Roland Herpel / Constructie: Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) / W-installaties: Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) / E-installaties: Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) / Bouwmanagement: Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer / Ontwerp-oplevering: 2006 - 2010.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook