> > De Muzerije in ‘s Hertogenbosch voltooid

De Muzerije in ‘s Hertogenbosch voltooid

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-09-2010 - Zaterdag 11 september opent de hoofdlocatie van De Muzerije in ‘s Hertogenbosch, na een renovatie en nieuwbouw van twee jaar, opnieuw haar deuren. Het ontwerp is van Hans van Heeswijk architecten.

De Muzerije in ‘s Hertogenbosch, het gebouw aan de Hinthamerstraat en het gebouw aan de Schilderstraat. Schetsen door Hans van Heeswijk Architecten.

De Muzerije, huis voor amateurkunst, biedt de inwoners van ‘s Hertogenbosch op verschillende locaties cursussen beeldende kunst (fotografie, beeldhouwen, schilderen) en theater (dans, ballet, muziek). Na een eerdere renovatie van de voormalige Bank van Leening aan de Schilderstraat, opent zaterdag 11 eptember ook de gerestaureerde en van nieuwbouw voorziene hoofdlocatie aan de Hinthamerstraat 74, beide naar een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten. De eigentijdse functionele toevoegingen zijn nauwkeurig ingepast in monumentale gebouwen. Kenmerkend voor de aanpak van Van Heeswijk is het los houden van de nieuwe toevoegingen van de bestaande structuren.

Het programma van De Muzerije op de hoofdlocatie is ondergebracht in een vier eeuwen oude bisschoppelijke woning, het Jeroen Boschhuis, die later als Paleis van Justitie en als school is gebruikt. Het monument is in 2008-2010 gerestaureerd en de binnenplaats heeft een glazen overkapping gekregen. Dit met glas overdekte atrium vormt nu de centrale plek voor ontmoetingen en uitvoeringen. Een ovaalvormig, met zink bekleed, bouwvolume is toegevoegd dat plaats biedt aan horeca en leslokalen. Het ontwerp voorziet in het opruimen van alle toevoegingen waarmee de gebouwen in de loop der jaren zijn dichtgeslibd en het efficiënt en overzichtelijk onderbrengen van nieuwe functies. De interne circulatie is verbeterd doordat alle ontsluitingen rechtstreeks georiënteerd zijn op het centrale atrium.

In de voormalige Bank van Leening, in 1854 gebouwd als glasfabriek, zijn de dans- en balletschool gevestigd. Bij de renovatie die werd uitgevoerd in 2007 en 2008 bleek dat alleen de buitengevels en het souterrain nog historisch waren. Die hebben in de verschijningsvorm nadrukkelijk voorrang gekregen. De nieuwe danszalen staan er als losse huisjes in. De grootste daarvan is ook geschikt voor presentaties en uitvoeringen. De opslagruimtes in het souterrain zijn getransformeerd tot kleedruimtes en sanitair. De werkzaamheden vonden gefaseerd plaats waardoor de continuïteit van het cursusprogramma gewaarborgd was.

Hans van Heeswijk ontwierp eerder een aantal cultuurgebouwen waarin oud en nieuw met elkaar zijn verweven, waaronder de Hermitage in Amsterdam en het Graphic Design Museum in Breda. In 2014 is de oplevering van de eveneens door hem ontworpen ondergrondse uitbreiding van het Mauritshuis in Den Haag gepland.

Van Heeswijk zegt over de Muzerije: ‘We zouden veel zuiniger moeten zijn op ons historische erfgoed. Jarenlang zijn oudere gebouwen onnodig verknoeid of gesloopt. Gelukkig gaat het met projecten als De Muzerije in Den Bosch of De Hermitage Amsterdam heel goed. Deze gebouwen hebben door een zorgvuldige, heldere renovatie weer een heel nieuw leven gekregen.’

De oplevering van de hoofdlocatie van De Muzerije is aangegrepen om de Open Monumentendag in ‘s Hertogenbosch dit jaar in het gebouw te openen. Zaterdag 11 september zijn er de hele dag activiteiten in het gebouw en geeft projectarchitect Rob Hulst van Hans van Heeswijk architecten rondleidingen om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Iedereen kan zich hiervoor op 11 september opgeven aan de balie. Per groep kunnen maximaal 15 mensen worden rondgeleid.

Projectinformatie: opdrachtgever: Gemeente ‘s Hertogenbosch / architect: Hans van Heeswijk architecten / aannemer: Bouwbedrijf Hazenberg, aannemingsbedrijf Nico de Bont / Realisatie De Muzerije 2008-2010, realisatie De Dansschool 2007-2008 / Brutovloeroppervlak De Muzerije: 4.600 m², brutovloeroppervlak De Dansschool: 1.300 m².

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook