> > Django Building van KCAP op Zuidas Amsterdam

Django Building van KCAP op Zuidas Amsterdam

07-09-2010 - In het begin van de zomer is het appartementen gebouw ‘Django Building’ op de Zuidas Amsterdam voltooid. Het ontwerp is van KCAP Architects&Planners. Het gebouw staat op kavel 8 van het gebied Gershwin, cluster III waarvoor KCAP eveneens een stedenbouwkundige massastudie heeft gemaakt.

Django Building. Fotografie © Paulien Borst.

Gershwin is de eerste wijk binnen het ontwikkelingsgebied Zuidas waar wonen centraal staat. Het gebied is gepland als een gevarieerde stadswijk met een grote verscheidenheid aan woningtypes. Van de circa 1.500 woningen van het hele gebied staan er zo'n 300 op Gershwin III. 108 huurappartementen zijn in Django Building gerealiseerd, een van de eerste woongebouwen van de ontwikkeling. Verder komen er bedrijfsruimtes en een éénlaagse ondergrondse parkeergarage, door Inbo architecten. Tot 2015 zullen de verschillende andere gebouwen gereed komen.

Django Building is gelegen aan de Noord-Zuid gerichte Minerva-as. Met 9 verdiepingen is het gebouw het laagste stadsblok tussen het hoogste gebouw van het gebied, de 29 verdiepingen tellende dubbeltoren Amsterdam Symphony van de Architecten Cie en de Duke Tower van Ateliers Lion met 20 verdiepingen. “Django Building en Amsterdam Symphony verhouden zich als ‘David en Goliath’. Dit contrast vinden wij uitdagend en spanningsvol,” zegt Han van den Born, partner van KCAP.

KCAP verdeelt het programma van totaal 15.000 m² bruto-vloeroppervlak over twee gebouwdelen, een verdiepte binnentuin en meerdere dakterrassen. De centrale ingang bevindt zich aan de Mahlerlaan. De onderste verdiepingen met onder andere commerciële functies worden gedefinieerd door een geprinte glazen gevel. Daarboven domineert zwart metselwerk en een zich herhalend maar licht verschoven patroon van geanodiseerde kozijnen en balkons. De alzijdigheid van de gevels versterkt het sculpturale karakter van de stenen volumina op de glazen plint.

Constructief maakt de toepassing van een dragende gevel rondom grote openingen mogelijk. Alle woonruimtes zijn naar 2 richtingen georiënteerd en zijn voorzien van glas tot de vloer. Er wordt gebruik gemaakt van een innovatieve koude- en warmteopslag met een gesloten bronnensysteem voor een duurzame manier van koeling en verwarming van de woningen.

Gershwin III wordt gerealiseerd in opdracht van Royaal Zuid, een consortium bestaande uit ERA Contour, Prospect Zuidas en Bouwfonds Ontwikkeling. Prospect Zuidas is een samenwerkingsverband van drie Amsterdamse woningbouwcorporaties: Eigen Haard, Stadgenoot en Rochdale.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook