> > Permanente expositie stoelen Bouwkunde Delft

Permanente expositie stoelen Bouwkunde Delft

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-09-2010 - Op 5 oktober 2010 opent Paul Schnabel de nieuwe permanente expositie van de beroemde stoelencollectie van de faculteit Bouwkunde TU Delft. De historisch zeer belangrijke en omvangrijke collectie heeft met financiële steun van de Stichting Sofa nu een plaats gekregen in het nieuwe onderkomen van de faculteit Bouwkunde aan de Julianalaan in Delft.

De zig zag stoel van Gerrit Rietveld en een beeld van de expositie. Deze inrichting is ontworpen door Kossman.dejong.

De beroemde stoelencollectie werd op 13 mei 2008 onder toeziend oog van voormalig Minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk gered uit de brand die de oude faculteit Bouwkunde volledig verwoestte. Na de brand kregen de bijzondere stoelen als gevolg van ruimte- en geldgebrek lange tijd geen eigen plekje in het nieuwe BK City. De stoelen stonden – onzichtbaar voor publiek – opgeslagen in een depot van het Rijksmuseum in Lelystad en een depot van de TU Delft aan de Rotterdamseweg.

Met hulp van de Stichting Sofa – stichting ter bevordering van de meubelkunst –heeft de faculteit Bouwkunde nu een nieuwe tentoonstellingsplek voor de stoelencollectie in BK City verwezenlijkt. Architectenbureau Kossmann & deJong heeft het ontwerp geleverd voor de permanente expositieopstelling.

De ruim driehonderd stoelen – een collectie waarin zowel stoelen van Gerrit Rietveld als stoelen van hedendaagse ontwerpers als Marcel Wanders en Chris Kabel zijn te vinden – worden gepresenteerd in een grote stelling waar de stoelen op verschillende niveaus kunnen worden bekeken. De permanente expositie staat in de hal bij de Bouwkunde bibliotheek en is het hele jaar voor iedereen gratis te bezichtigen. Daarnaast is de stoelencollectie een bron van studiemateriaal voor de studenten en wetenschappers van de TU Delft.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook