> > Recensie: Fusion

Recensie: Fusion

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-10-2010 - Wilfried van Winden ontwierp samen met Joris Molenaar talrijke traditionele gebouwen. Sinds een jaar heeft Van Winden zijn eigen architectenpraktijk in Delft: WAM architecten. Recentelijk verscheen de publicatie met de titel Fusion van zijn hand.

De cover en een impressie van de Essalam Moskee.

Wilfried van Winden borduurt met Fusion voort op een artikel van NRC-publicist Bernard Hulsman uit 2009. Hij beschrijft gebouwen waarin verschillende stijlen worden samengebracht. Een goed voorbeeld is het moskeeverzamelgebouw te Amsterdam van Marlies Röhmer, waarin Arabische architectuur en de Amsterdamse School samenkomen. Hulsman noemt dit Fusion architectuur.

Van Winden beschrijft Fusion als een strategie om de diversiteit van culturen in de samenleving vorm te geven. Hij denkt dat Fusion een geschikte manier is om gebouwen voor de huidige multiculturele samenleving vorm te geven. Een voorbeeld waarin hij zelf Fusion toepast is de Essalam Moskee die hij ontwierp voor de Marokaanse gemeenschap in Rotterdam. Hij maakte op verzoek van de opdrachtgever een moskee die geïnspireerd is op de architectuur van de islam uit Mekka en Oman.

Dat Wilfried van Winden zich in het boek negatief uitlaat over moderne architectuur mag geen verrassing heten na de vele traditionele gebouwen die hij met Joris Molenaar heeft ontworpen. Met een door Rem Koolhaas bedachte prijsvraag voor een "Huis zonder Stijl" overtuigt hij de lezer dat dit leidt tot een volledig expressieloze architectuur. een architectuur die alleen in theorie kan bestaan.

Hij benoemt in Fusion de architectonische middelen tektoniek, textuur en ornament. Op de laatste gaat hij uitgebreid in door verschillende typen ornamenten te definiëren en laat recente voorbeelden zien van onder andere Neutelings Riedijk en Erick van Egeraat.

Het Inntell Hotel te Zaandam van WAM wordt in het boek genoemd als voorbeeld van Fusion architectuur. De vraag is waarom, het gebouw met rationele plattegronden is voorzien van een collage van Zaanse Schans gevels. Er worden geen verschillende stijlen gemengd tot iets nieuws. Wilfried van Winden overtuigt wel met zijn pleidooi voor een architectuur met een eigen identiteit die onder meer is geïnspireerd op het verleden en andere culturen.

Informatie: Fusion / Auteur: Wilfried van Winden / Nederlandstalig / Hardcover / 92 pagina's / Uitgever: SUN Architecture / ISBN: 978 9085 06 8280 / Prijs: €17,95.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook