> > Recensie: Circumstances

Recensie: Circumstances

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-11-2010 - Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) presenteerde begin deze maand een nieuwe website en het boek Circumstances - werk van Meyer en Van Schooten Architecten. Als locatie had MVSA het door hen ontworpen en in aanbouw zijnde complex New Babylon te Den Haag gekozen.

Beelden uit Circumstances: De cover, inleiding, Kema hoofdkantoor te Arnhem, brug Westerdokseiland in Amsterdam en schoenenwinkel Shoebaloo in Rotterdam.

In New Babylon overhandigde Elco Brinkman van Bouwend Nederland het eerste exemplaar van het boek aan Jeroen van Schooten en Roberto Meyer. Aanwezig waren onder meer oud-wethouder Marnix Noorder en architecten Erick van Egeraat en Mels Crouwel.

Het boek Circumstances (Omstandigheden) omschrijft de ontwikkeling van het architectenbureau vanaf het begin. Hiermee wordt de eerdere publicatie "Meyer en Van Schooten Architecten - deel 1" uit 2001 genegeerd. Het boek bevat ook werk van voor 2001, zoals het ING House.

Een selectie van het oeuvre van MVSA is geordend aan de hand van de thema's living, work, mobility en public.

Hans Ibelings beschrijft in de tekst onder welke "Omstandigheden" het bureau zo kon groeien. Het bureau telde al 12 medewerkers voordat Meyer en Van Schooten afgestudeerd waren aan de Academie van de Bouwkunst. Door deze snelle start werd het mogelijk door te groeien naar grotere projecten als het ING House en konden ze, op tijd, voldoen aan de strenge Europese aanbestedingseisen voor grote projecten.

MVSA zijn positief over de mogelijkheden van DBFMO (Design Build Finance Maintain Operate)-contracten, waarbij de architect bij de aanbesteding onderdeel is van een consortium met aannemer, installatie-adviseur enzovoort. Er zijn volgens MVSA in deze opzet meer mogelijkheden om te kiezen voor duurzame oplossingen, omdat het consortium ook zorg moet dragen voor het onderhoud en beheer van het gebouw gedurende een contractperiode van bijvoorbeeld 25 jaar.

Hans Ibelings stelt verder in zijn tekst "Een samenloop van omstandigheden" dat voor Meyer en Van Schooten de grens voor steeds grotere projecten is bereikt. Met als ondergrens het meubel en als de bovengrens een groot gebouwcomplex.

Circumstances is echter vooral een plaatjesboek met paginagrote foto's van Jeroen Musch, waarbij de in aanbouw zijnde projecten in zwart-wit zijn afgedrukt en de rest in kleur. Er is veel ruimte besteed aan tekeningen, waaronder diverse details.

Circumstances — Werk van Meyer en Van Schooten Architecten / auteur: Hans Ibelings (ed.) , Nederlands- en Engelstalig, Paperback, 264 pagina's / Uitgever: SUN Architecture / ISBN: 978 9085 0697 13 / Prijs: € 45.00.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook