> > Kraaijvanger Urbis krijgt opdracht school Nijmegen

Kraaijvanger Urbis krijgt opdracht school Nijmegen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-12-2010 - Architect Wouter Deen van Kraaijvanger Urbis is geselecteerd voor de renovatie en uitbreiding van het monumentale pand van het Canisius College in Nijmegen.

Het voorstel van Kraaijvanger Urbis voor het Canisius College in Nijmegen

Het Canisius College in Nijmegen gaat zijn huisvesting vernieuwen. De school heeft ongeveer 1.450 leerlingen en biedt onderwijs voor VMBO-T, HAVO en VWO. Het Canisius College maakt onderdeel uit van de Scholengroep Rijk van Nijmegen.

Het Canisius College is een school met een lange en rijke historie die zijn oorspong heeft in een befaamde jezuïetenschool (gesticht in 1900). In de zestiger jaren is de school overgegaan in een katholieke school, en verhuisd naar de huidige locatie. Het oude schoolgebouw maakt deel uit van een monumentaal ensemble van kerk, school en klooster, gebouwd in 1930.

In de loop der tijd is de school diverse malen uitgebreid - deze bouwdelen zijn toe aan vervanging; daarnaast kent het monumentale deel een aantal functionele beperkingen. De ontwerpopgave betreft het te renoveren monumentale schoolgebouw (circa 4.300 m²), vervangende nieuwbouw (circa 6.300 m²) alsmede de herinrichting van het schoolterrein.

Op basis van een visiepresentatie is de opdracht gegund aan Kraaijvanger Urbis. Voor de aanpak van het schoolterrein is een concept voorgesteld gebaseerd op drie nieuwe, groene assen, die alle bewegingen en buitenruimtes ordenen en afstemmen op de (monumentale) situatie.

De uitgangspunten die Kraaijvanger Urbis voorstelt zijn een architectuur die nadrukkelijk gebaseerd is op de onderwijsvisie van het Canisius College, respectvolle integratie en opwaardering van het monument, maximale aansluiting van oud en nieuw, optimale wisselwerking tussen binnen- en buitenruimte, en een duurzaam en onderhoudsarm gebouw.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook