> > Atelier PRO wint prijsvraag onderwijspark Ezinge

Atelier PRO wint prijsvraag onderwijspark Ezinge

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

14-12-2010 - Atelier PRO wint de prijsvraag voor het onderwijspark Ezinge te Meppel. Het gebouw is ontworpen door Dorte Kristensen, Christina Kaiser en Lisette Plouvier.

Beeld Atelier PRO.

Het ontwerp huisvest vijf scholen van de onderwijsinstellingen de Ambelt, Onderwijsgroep Zuidwest-Drenthe en het Drenthe College en een sportaccommodatie.

In het concept van Atelier PRO is het schoolgebouw verweven met het park. De afzonderlijke onderwijsgebouwen bevinden zich aan de rand van de kavel. In het midden, onder het park, liggen de gemeenschappelijke ruimten.

Als huizen in een dorp zijn de afzonderlijke scholen gegroepeerd in het onderwijspark. De huizen zijn elk afzonderlijk herkenbaar, maar het dorp als geheel is ook herkenbaar voor iedereen. Binnen verbindt een fijnmazige structuur van pleintjes, straten, stegen en patio’s de scholen en overige functies.

Voor de afzonderlijke scholen zijn de aula’s de belangrijke ruimten. Aan deze aula heeft elke school zijn eigen entree. Trappen, leiden naar de verschillende afdelingen op de verdiepingen. De aula is het centrum, waar de school om draait. Door de nadruk op de aula te leggen als centrale ruimte is het voor bezoekers en studenten eenvoudig om de weg te vinden door het gebouw.

Tussen de Ezingerweg en de Ambachtsweg komt een nieuwe straat, hiermee worden de achterkanten van de huizen omgetoverd tot een voorkant Het hart van de woonwijk, de Tulpstraat met het groene middenplein is via een doorgang verbonden met de nieuwe straat. Daar kan men via een trap op het parkdak van de school komen om de wandeling voort te zetten naar het sportpark. De nieuwe straat is ook een scheiding tussen het onderwijspark en woonwijk.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook