> > Officiële opening Onderwijsgebouw UniC in Utrecht

Officiële opening Onderwijsgebouw UniC in Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-11-2010 - Morgen vindt in Utrecht de officiële opening plaats van de nieuwbouw van UniC, een school met ‘eigenzinnig’ onderwijs voor HAVO en VWO. Het onderwijsgebouw is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten.

UniC is een bijzondere school, die landelijke bekendheid geniet als voorloper in het anders omgaan met onderwijs. UniC werkt met teamteaching in plaats van vaste docenten voor vaste lessen. Er is geen schoolbel, leerlingen kunnen hun eigen pauzes bepalen en werken in hun eigen tempo en op hun eigen manier aan de leerstof. UniC is een van de eerste scholen die geen klaslokalen kent. In plaats daarvan heeft Ector Hoogstad Architecten voor en met UniC een gebouw ontworpen met open en gesloten leerlandschappen, huiskamers en loungeplekken.

Het ontwerp voor de nieuwbouw is het resultaat van een “Charrette”; intensieve ontwerp workshops waarin leerlingen, docenten en opdrachtgever samen met de architect gedurende het ontwerp deel aan hebben genomen. Bij aanvang van de opdracht heeft Ector Hoogstad Architecten twee weken intern bij UniC aan het ontwerp gewerkt om op die manier letterlijk in de huid van de leerlingen en docenten te kruipen.

De nieuwbouw, gelegen op een prominente straathoek in de wijk Transwijk, valt op door een brede, uitnodigende trap, die leidt naar de verhoogde begane grondvloer. Hier bevinden zich de multifunctionele aula met mogelijkheden voor toneel, muziek en het ‘natuurjuweel’ met state-of-the-art laboratorium inrichting. Op de verdiepingen bevinden zich vrije leerdomeinen en variabele leerplekken van de midden, onder en bovenbouw. Ruime mogelijkheden om in groepsverband of individueel te leren zijn op iedere verdieping aanwezig. Onderling zijn de verdiepingen met elkaar verbonden door grote vides, waardoor vanuit de aula een zichtlijn ontstaat naar alle bovengelegen etages. Dakopeningen dragen er toe bij dat daglicht diep doordringt in het gebouw en het overal aangenaam werken is.

Onder het gebouw bevindt zich een halfverdiepte kelder met fietsparkeren en technische installaties. Het project voldoet aan de specificatie van Frisse Scholen klasse B. Belangrijk hiervoor zijn de extra luchtverversing en CO2 meters in de lokalen, te openen ramen en vloerverwarming en -koeling aangesloten op een VBWW systeem (verticale bodemwarmtewisselaar). In de toekomst biedt de west gevel een groene aanblik als de daarvoor aangebrachte spankabels geheel zijn begroeid.

In het gebouw bevindt zich ook het nieuwe kantoor van stichting Nuovo, het school bestuur waar UniC onder opereert en tevens opdrachtgever van de nieuwbouw. Het betreft een integrale opdracht waarbij Ector Hoogstad Architecten als hoofdopdrachtnemer optrad.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook