> > Opening Graafschap College in Doetinchem

Opening Graafschap College in Doetinchem

04-11-2010 - Gisteren is onder grote belangstelling het Graafschap College aan de Maria Montessoristraat in Doetinchem officieel geopend. Het gebouw is een ontwerp van atelier PRO.

Het Graafschap College, een ROC met 700 leerlingen, ligt aan de rand van het centrum van Doetinchem, tussen een ringweg en een woonwijk. Het college vormt een stedenbouwkundige overgang tussen twee schaalniveaus. Het Graafschap College staat naast het Metzo College. Dit door Erick van Egeraat ontworpen gebouw heeft een duidelijke uitgesproken vorm. Atelier PRO heeft het landschap gebruikt om een aansluiting met het Metzo College maken. Met deze aanpak versterken het Metzo College en het Graafschap College elkaar.

Het grasveld welft over het Graafschap College heen, er zijn forse uitsparingen gemaakt in de grasheuvels voor licht en uitzicht. In deze grasheuvel zijn de functies ondergebracht zoals de theorielokalen, de aula en de leerling-bedrijven. De ruimten zijn gegroepeerd langs een middengang die verschillende verdiepingen hoog is en die de verdiepingen met verschillende trappen verbind. Er ontstaat een interessante ruimtelijke beleving onder de heuvels door de vides. De patio’s geven deze middengang nog een extra dimensie door het vele daglicht en het zicht op de besloten buitenruimtes. De grasheuvels liggen tussen deze kop en het Metzo College in.

De kop van het gebouw ligt aan de Energieweg, hier presenteert het ROC zich. In deze kop bevinden zich onder andere het restaurant en de sportaccommodatie. Het restaurant, keuken, bakkerij en kapsalon zijn duidelijk af te lezen in de gevel en geven samen met de hoofdentree de straat aan de zijde van de woningen uitstraling.

Atelier PRO heeft dit project in de tweede helft van 2006 verworven middels een Europese aanbesteding. De bouw het Graafschap College is begonnen in het najaar van 2008 en het gebouw werd in april van dit jaar opgeleverd.

De nieuwe vestiging is zaterdag 6 november van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend voor belangstellenden.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook