> > Theater Spijkenisse wordt gerealiseerd

Theater Spijkenisse wordt gerealiseerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-12-2010 - De bouw van het door UNStudio ontworpen theater in Spijkenisse gaat door. Afgelopen dinsdag stemde de gemeenteraad in meerderheid voor de bouwplannen.

Theater, Spijkenisse, 2008. Van boven naar beneden: het exterieur, het interieur, de maquette, een exploded view en de situatie. Renderings door moka-studio.

Met een meerderheid (28 stemmen voor en 7 stemmen tegen) is 25,9 miljoen euro beschikbaar gesteld om het ontwerp van UNStudio te realiseren.

Het theater krijgt een grote zaal met 650 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. Het heeft een ruime foyer die uitkomt op het theaterplein met een terras aan het water. Naar verwachting is het theater in 2014 voltooid.

Het ontwerp reageert met zijn vloeiende vorm op de unieke en historische locatie aan het water, met het uitzicht op de molen ‘Nooitgedacht’. Het theater vormt de voltooiing van het nieuwe stedenbouwkundige plan uit 2004 voor het stadscentrum van Spijkenisse. Het stadscentrum krijgt nog een bijzonder cultuurgebouw, de bibliotheek van MVRDV. Dit gebouw wordt in 2011 opgeleverd.

De bouw van het theater past in het beleid van de gemeente om van de voormalige groeikern een volwaardige en toekomstbestendige stad te maken. Een van de drie speerpunten in dit beleid is de culturele infrastructuur te verbeteren.

Wethouder Gert-Jan ’t Hart van Centrumprojecten en Financiën: “Het theater is de afronding van de vernieuwing van onze stad. Het maakt het culturele aanbod compleet. Een prachtige ontwerp op een mooie zichtlocatie in het centrum. Bovendien een ontwerp van de befaamde architect Ben van Berkel van UN-studio”.

Met het besluit komt een einde aan 10 jaar van plannen voor het theater. In mei 2008 won UNStudio de competitie voor het theater. Het Amsterdamse architectenbureau won van Architectenstudio Herman Hertzberger uit Amsterdam, BD architectuur en Adrzej Blonski architecten uit Arnhem/Londen UK, Bolles + Wilson uit Münster Duitsland en Greiner Van Goor Huijten Architecten uit Amsterdam. UNStudio ontwierp eerder het Theater Agora in Lelystad (2007) en een Muziektheater MUMUTH in Graz (2009).

Projectinformatie: Theater Spijk, Spijkenisse, 2008-2011 / Ontwerp: UNStudio: Ben van Berkel, Caroline Bos, Gerard Loozekoot en Lars Nixdorff, Jaques van Wijk met Ramon van der Heijden, Daniela Hake, Hendrik Biesenbach, Jesca de Vries, Jack Chan, Cas Bool en Leon Bloemendaal / Opdrachtgever Gemeente Spijkenisse / oppervlak: 5.800 m² (bruto) / 4.500 m² (netto) / volume: 42.000 m³ / bouwterrein: 3.600 m² / Adviseurs : Raymond Luijcx en Basalt bouwadvies.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook