> > Start bouw Amsterdam University College

Start bouw Amsterdam University College

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

10-02-2011 - Vandaag is de officiële start bouw gevierd van de nieuwe universitaire Liberal Arts and Sciences bacheloropleiding van het Amsterdam University College. De faculteit is ontworpen door Mecanoo in opdracht van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.

Exterieurafbeeldingen, een doorsnede en interieurafbeeldingen van het Amsterdam University College (beelden: Mecanoo Architecten).

De nieuwbouw in Science Park Amsterdam, het internationale bèta-kenniscentrum in de Watergraafsmeer, wordt 5.800 m² groot. Het programma bestaat uit klaslokalen, een bibliotheek, een restaurant, een common room (woonkamer), projectkamers, vergaderzalen en werkplekken.

Vanuit de stad en vanaf het nieuwe treinstation vormt de nieuwbouw, samen met de monumentale Anna Hoeve, de entree naar het Science Park. Het kenmerkende zigzaggende dak geeft een sterke identiteit aan de nieuwe huisvesting van het Amsterdam University College. De opvallende gevels zijn gemaakt van cortenstaal en geven het gebouw een robuuste en tegelijkertijd vriendelijke uitstraling.

De faculteit biedt een prettige leeromgeving met veel daglicht dat naar binnen valt via drie langwerpige vides. De vides bieden zicht op de verschillende verdiepingen en zijn samen met de brede trappen in de centrale hal belangrijke ontmoetingsplekken voor studenten en docenten. Het geknikte dak creëert een zolder waar de meer geborgen, rustige studieplekken en de bibliotheek liggen.

In het duurzame, compacte gebouw wordt gebruik gemaakt van onder andere warmte-koude opslag en betonkernactivering. De mossedum dakbedekking zorgt niet alleen voor isolatie maar functioneert ook als waterberging. De Greencalc+ score is vastgesteld op een gebouwindex van 200.

Naar verwachting wordt het nieuwe gebouw in 2012 opgeleverd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook