> > Sterren College te Haarlem van Mecanoo

Sterren College te Haarlem van Mecanoo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-01-2011 - Vandaag is het Sterren College in Haarlem feestelijk geopend. De VMBO school is een ontwerp van Mecanoo architecten uit Delft in opdracht van Dunamare Onderwijsgroep. Kenmerkend voor het gebouw is een daklandschap met begroeide daken en gevels.

Uitgangspunt voor het 11.000 m² grote gebouw was een dorpje in het groen waar de leerling centraal staat. De school heeft een bijzonder daklandschap met verhoogde pleinen en begroeide daken en gevels. Het transparante interieur versterkt de open leeromgeving, waar leerlingen en leraren elkaar kunnen zien werken en elkaar inspireren.

De school voor 1000 leerlingen biedt zes opleidingen: Horeca, Handel & Administratie, Groen, Verzorging, Bouwtechniek en Consumptief. Elke afdeling heeft een eigen leerplein met klaslokalen en grote open ruimtes voor praktijklessen. Om de school goed te ‘wortelen’ in de buurt liggen de verschillende praktijklokalen op de begane grond als etalages voor de leerlingen en wandelaars in het park rond de school. Aan de kant van het ruim opgezette park heeft de school een groene, kleinschalige uitstraling. Hier liggen ook de moestuinen van de Groenafdeling. Het park is in de vorm van groene taluds, begroeide daken en groene gevels over de school heen getrokken.

Dwars door de school heen slingert een brede gang die de afdelingen met elkaar verbindt en waar leerlingen elkaar ontmoeten. Elke afdeling heeft er een vitrine ingericht die ook een doorkijkje biedt naar de praktijkruimtes. Onderbouwleerlingen kunnen zo op ongedwongen wijze kennismaken met de verschillende studierichtingen die ze later kiezen. De dubbelhoge multifunctionele aula met twee royale tribunes vormt het hart van de school, waar je goed kan ‘zien en gezien worden’. De aula en ook het restaurant dat de leerlingen uitbaten, kunnen ’s avonds los van de school functioneren. Daklichten, transparante binnenpuien en grote raampartijen zorgen voor daglicht tot diep in het gebouw en een optimale relatie met het omliggende landschap. In combinatie met de vloerverwarming en –koeling en de goede akoestiek levert het een ‘frisse’ en lichte school op waar de leerlingen zich goed kunnen concentreren. Warmte-koude-opslag in de bodem, de toepassing van onderhoudsarme materialen en de flexibiliteit van het gebouw onderstrepen het duurzame karakter van het Sterren College.

Mecanoo heeft veel scholen op haar naam staan, waaronder het Da Vinci College in Dordrecht (2007) en het St. Lukas in Amsterdam (2011). Momenteel werkt Mecanoo aan onder meer Calvijn vestiging het Groene Hart in Barendrecht, Onze Droomschool in Dordrecht en de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Februari 2011 start de bouw van het Amsterdam University College, dat in 2012 wordt opgeleverd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook