> > Start bouw MVRDV's Future Towers in India

Start bouw MVRDV's Future Towers in India

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-03-2011 - Het eerste project van MVRDV in India is in aanbouw. Projectontwikkelaar City Corporation Ltd, is gestart met de eerste fase van de uitvoering van Future Towers, een grootschalig woningbouwproject van 400.000 m² met 3.500 appartementen en publieke voorzieningen in Poona, India.

India bouwt momenteel in hoog tempo voor miljoenen inwoners nieuwe huisvesting, dit resulteert vaak in eentonige grootschalige woningbouwprojecten. MVRDV wil met Future Towers een positieve bijdrage te leveren binnen de huisvestingsproblematiek waarin efficiëntie meestal domineert. Het Future Towers project wil door middel van meer variatie nieuwe kwaliteiten toe voegen tot de grootschalige huisvesting: hoge dichtheid in combinatie met grote variatie in afmetingen, voorzieningen, openbare ruimte, parken en een gevarieerd mengsel van woningen. De 1068 woningen van de eerste fase variëren van 42 m² tot 530 m² om een diverse mix van bewoner aan te trekken. De woningen die variëren in grootte van studio tot villa zijn ontworpen naar een uitgebreid onderzoek naar moderne Indiase huisvesting. Woningen zijn over het algemeen voorzien van balkons, natuurlijke ventilatie en bijna elke slaapkamer is voorzien van een eigen badkamer. Het gebouw in de vorm van een heuvel met zijn pieken, valleien, ravijnen, baaien, spelonken en holen geeft de wijk identiteit en biedt een groot aantal appartementen met weidse uitzichten en ruime buitenruimtes. De publieke ruimte in en rondom het gebouw stimuleert interactie en gemeenschappelijke activiteiten.

Het project zal het centrum vormen van de nieuwe wijk Amanora Park. De eerste fase met 1068 appartementen is nu in uitvoering. De woningen en voorzieningen zijn gecombineerd in één groot gebouw en creëren een verticale stad die door een mix woningtypes huisvesting zal bieden aan een diverse groep bewoners. De oplevering is gepland voor 2014.

Het 6,3 hectare grote terrein bevindt zich 10 kilometer van het stadscentrum van Poona in het centrum van Amanora Park. De kavel zal worden bebouwd met een dichtheid van 5 (Floor Area Ratio) met een hoogte van 100 meter. Op het hoogste punt van het gebouw zal een ‘sky lounge' worden gevestigd. De eerste fase komt op een plint te staan waarin parkeren is opgenomen. Boven op het deck zijn verschillende faciliteiten zijn opgenomen, zoals een school, zwembad, winkels, cafés en een bioscoop. De met elkaar verbonden binnenhoven zijn geprogrammeerd en zullen respectievelijk worden voorzien van een kruidentuin, evenementenplein, terras, speeltuin, zwembad en een beeldentuin. Tussen de volumes van de drie fases zijn tuinen gepland.

Het gebouw is opgebouwd volgens een hexagonaal grid om de woningen te voorzien van uitzicht en ruim daglicht. Hierdoor kunnen 9 vleugels met enkelzijdig georiënteerde appartementen worden bediend vanuit 4 kernen. Het gebouw opent zich op strategische plekken door middel van gemeenschappelijke ruimtes die functioneren als plekken van openbaar leven in deze verticale stad.

De gevel van beton zal worden voorzien van grote ramen met geperforeerde metalen luiken die bescherming voor de zon bieden en zo natuurlijke ventilatie mogelijk maken tussen de gevel en de vele ventilatieschachten die de constructie verticaal doorkruisen. De verkeersruimten en openbare ruimten worden bekleed met natuursteen, de balkons met hout.

MVRDV kreeg van City Corporation Ltd de opdracht om alle drie de fases van Future Towers te ontwerpen bestaande uit 3.500 appartementen en 400.000 m² huisvesting en voorzieningen. MVRDV won in november 2009 de prijsvraag voor het project, het eerste project van MVDRV in India. Op dit moment werkt MVRDV ook aan een aantal projecten in Mumbai en Bangalore.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook