27-03-2011 - TNT Post en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) lanceren de postzegelreeks ‘Stad van Nederland’, vernoemd naar de nieuwe permanente tentoonstelling van het NAi. Vijf toekomstprojecten uit ‘Stad van Nederland’ sieren de postzegels.
Met deze postzegelreeks hebben TNT en het NAi een wereldprimeur. Het zijn de eerste postzegels ter wereld met Augmented Reality (AR). Door de postzegels voor een webcam te houden, komen de gebouwen driedimensionaal tot leven. Dit werkt via de website www.toekomstinbeweging.nl. Op deze website is ook de vrijkaart voor het NAi aan te vragen. Met een postzegel, gebruikt of ongebruikt, is toegang tot het NAi gratis tot en met 31 december 2011.
De projecten op de postzegels zijn (nog) niet gebouwde ontwerpen van vijf Nederlandse architectenbureaus: Neutelings Riedijk – Kenniscluster Arnhem, Marco Vermeulen & HAU – Parkeertoren, MVRDV – Boekenberg Spijkenisse, ZUS – Windpost Maasvlakte en SeARCH – Skytower.
De Boekenberg in Spijkenisse is al in aanbouw, de bouw van Het Kenniscluster in Arnhem start dit jaar en moet in 2013 zijn voltooid. De Skytower en Windpost zijn beide prijsvraag-inzendingen. Het Skytower ontwerp van SeARCH wordt niet gerealiseerd, UN Studio won de prijsvraag. Door de kredietcrisis is de realisatie van dat ontwerp onzeker. De Windpost van ZUS was een inzending voor de Landmark MV2 competitie voor de tweede Maasvlakte. Er moest een toren verschijnen die beeldbepalend voor het nieuwe gebied zou zijn. Het idee wordt niet uitgevoerd, omdat een dergelijke toren een dwerg is tussen de nieuwe generatie grote windmolens. De Parkeertoren is door Studio Marco Vermeulen & HAU zonder locatie en opdrachtgever ontworpen.
Wie het hele postzegelvel voor de webcam houdt, ziet het vernieuwde gebouw van het NAi op het scherm. De vijf gebouwen zijn ook al te zien op de plekken waar ze moeten komen met een smartphone en de Urban Augmented Reality app van het NAi.
Ter ere van de openstelling van de tentoonstelling op 1 juli aanstaande krijgen bezitters van de postzegel tot het eind van 2011 gratis toegang tot het NAi.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook