> > Red dot design award voor MVRDV

Red dot design award voor MVRDV

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-03-2011 - Het door MVRDV ontworpen vakantiehuis Balancing Barn is een van de winnaars van de red dot design award, een van 's werelds meest prestigieuze ontwerpprijzen. De Balancing Barn kreeg een ‘eervolle vermelding' in de categorie ‘Architectuur en Stedenbouw' en was geselecteerd uit 4.433 inzendingen uit 60 verschillende landen. De jury prees het ontwerp mede vanwege de geraffineerde detaillering.

Living Architecture, een non-profit organisatie opgericht door de Zwitserse filosoof en schrijver Alain de Botton, heeft MVRDV in 2008 de opdracht gegeven voor het ontwerp van een van in totaal vijf vakantiewoningen in het Verenigd Koninkrijk. Balancing Barn is gebouwd op een locatie nabij een klein meer op het Engelse platteland in het graafschap Suffolk.

Het huis is 30 meter lang waarvan 15 meter over een helling uitkragen, 50 procent van het gebouw zweeft in de vrije ruimte. De gevel is bekleed met metalen leien die, net als het puntdak, verwijzen naar de lokale bouwtraditie. Natuur en jaargetijden worden in de reflecterende gevel weerspiegeld. De 4 slaapkamers met eigen badkamer, woonkeuken en grote woonkamer maken het huis geschikt voor maximaal 8 personen. Mole Architects uit Cambridge waren de uitvoerende architecten en de Nederlandse ontwerpers van Studio Makkink & Bey ontwierpen het interieur. Living Architecture wil met de vakantiewoningen de positieve belevenis van moderne architectuur bevorderen.

Alle winnaars, in totaal 1.500 producten in 18 categorieën, van architectuur en verlichting tot computers en telefoons, zullen worden tentoongesteld van 5 juli tot 1 augustus 2011 in de tentoonstelling "Design on stage - winners red dot award: product design 2011" in het red dot design museum op het werelderfgoedterrein van de Kolenmijn en industriecomplex Zeche Zollverein in Essen, Duitsland.

De red dot award wordt jaarlijks uitgereikt aan ontwerpen met een buitengewone kwaliteit en hoogstaande detaillering. De award wordt sinds 1955 uitgereikt en is nu 's wereld grootste en meest prestigieuze ontwerpprijzen. Er zijn 3 disciplines ‘red dot award: productontwerp', ‘red dot award: communicatieontwerp' en ‘red dot award: conceptontwerp'.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 4 juli 2011 in het Aalto Theater in Essen, Duitsland.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook