> > MVRDV wint prijsvraag in Hangzhou (China)

MVRDV wint prijsvraag in Hangzhou (China)

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-05-2011 - Het Stedelijk Planbureau van Hangzhou heeft MVRDV als winnaar aangewezen van de internationale ontwerpwedstrijd voor het China Comic and Animation Museum (CCAM) in Hangzhou, China.

Het ontwerp van MVRDV refereert naar tekstballonnen uit stripverhalen. Een serie van acht als tekstballonnen gevormde volumes vormen het interieur van het museumcomplex van in totaal 30.000 m². Onderdeel van dit project zijn ook een nieuw op eilanden gelegen park, een openbaar plein en een Expo centrum van 13.000 m².

De 30.000 m² zijn verdeeld over acht volumes die onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is een rondgang langs het hele programma mogelijk. Serviceruimtes, zoals de lobby, onderwijsruimtes, drie theaterzalen met in totaal 1.111 stoelen en een stripboekenbibliotheek bevinden zich ieder in hun eigen ballon. Als twee ballonnen elkaar raken zorgen grote openingen voor een doorgang en zichtlijnen tussen de volumes.

Het grootste deel van het terrein van 13,7 hectare is vrijgehouden voor een nieuw park op een serie eilanden in White Horse Lake. Met behulp van rietbedden wordt hiervan de waterkwaliteit verbeterd, boottochten door dit eilandenlabyrint zijn een toegevoegde attractie. Een losstaand Expo gebouw van 13.000 m² kan gebruikt worden door grote beurzen en het jaarlijkse China International Cartoon and Animation Festival (CICAF). Het grootste strip -en animatie-evenement van China dat sinds 2005 wordt gehouden in Hangzhou. Het openbare plein tussen de Expo en het CCAM zal het centrum van het festival vormen. Het museum is het nieuwe centrale punt op de minder dichtbevolkte zuidoever van de Qiantang rivier en attractie van het nieuwe Strip -en Animatiecentrum waarvan de eerste fase bijna is afgerond. In een serie van heuvelvormige gebouwen bevinden zich kantoren, een hotel en een conferentiecentrum.

MVRDV won de prijsvraag van EMBT, Atelier Bow Wow, Tongji Institute of Architectural Design en Tsinghua Architectural Design. Het MVRDV team bestaat uit Kossman.deJong tentoonstellingsarchitecten, lokale architect Zhubo Architectural & Engineering Design, Arup Engineers en JongeMeesters grafische vormgevers. De bouw van het 92 miljoen euro kostende project start in 2012.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook