> > Bouw entreegebouw Juttersmuseum Texel

Bouw entreegebouw Juttersmuseum Texel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-04-2011 - De bouw van het nieuwe entreegebouw voor het Maritiem & Juttersmuseum op Texel vordert. De stalen dakspanten zijn geplaatst. Het dak steekt 12 meter boven de Waddenzee uit.

Het gebouw is een ontwerp van Mecanoo architecten uit Delft. Met de bouw van het entreegebouw wordt de entree verplaatst naar de Heemskerckstraat. De kelder en begane grond hebben een betonnen constructie. De vijf kappen die het gebouw bekronen worden gedragen door de hierboven genoemde stalen spanten.

De gevelafwerking zal bestaan uit verticale houten latten.Het hout refereert aan de houten huizen en schuren op het eiland en is afkomstig van damwanden die zijn gebruikt in het Noordhollands Kanaal. Het gebruik van het gerecyclede gevelmateriaal verwijst naar de collectie van het museum, waar het aangespoelde materiaal als collectiestukken letterlijk een tweede leven heeft gekregen. Achter deze latten bevindt zich een volledig glazen gevel. Tussen deze latten wordt ruimte gelaten, zodat daglicht kan toetreden.

Als het museum in bedrijf is zijn de luiken geopend en hebben bezoekers direct zicht op het achter het gebouw gelegen museumterrein.

Op de eerste verdieping van het entreegebouw ligt de open tentoonstellingsruimte met het kenmerkende plafond van puntdaken. De schatkamer waarin de 18 meter lange maquette van de ‘Reede van Texel’ wordt tentoongesteld, bevindt zich in het souterrain. Hier wordt het verhaal van de ‘Reede van Texel’ verteld, een beschutte ankerplaats in de Gouden Eeuw waar schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden bevoorraad voordat ze naar bestemmingen in alle windrichtingen vertrokken.

Het entreegebouw van het Maritiem & Jutters Museum wordt naar verwachting eind dit jaar in gebruik genomen. De eerder aangekondigde oplevering in juli 2011 wordt niet gehaald.

(update: 28-4-2011)

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook