> > Recensie: Mokum A guide to Amsterdam

Recensie: Mokum A guide to Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-06-2011 - Onlangs heeft het tijdschrift Volume een alternatieve gids voor Amsterdam gepresenteerd: "Mokum a guide to Amsterdam". Dit is het tweede deel in de Never Walk Alonely Series. In deze reeks verscheen eerder een uitgave over Beiroet.

"Mokum - A guide to Amsterdam" sluit aan op de expositie Liberty City over Amsterdam als meest vrije stad ter wereld. Het boek is een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

De opzet van het boek is chaotisch. Het behandelt diverse onderwerpen, een OMA/AMO-achtige grafiek waarin de waarde van een grachtenpand (de hiervoor bedachte Herengracht index) wordt afgezet tegen de tijd en de politieke en sociale ontwikkelingen; schema's met procedures voor mensen uit het buitenland die zich willen vestigen in Amsterdam en foto's van volkstuinhuisjes.

Op het gebied van bouwkunde en stedenbouw biedt het boek wandelingen door de Bijlmer, Westelijke Tuinsteden en het Oostelijk Havengebied. Daarnaast zijn er artikelen over de problemen met de ontwikkeling van de Westermoskee en de benoeming van de grachten tot werelderfgoed door UNESCO.

"Mokum - A guide to Amsterdam" vermaakt de lezer met opmerkelijke verkeersborden, somt op 19 bladzijden ruim 21.000 adressen op in Amsterdam waarvan Joden zijn gedeporteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog en verrast met Forbidden City, 7 streng beveiligde plaatsen in Amsterdam, waaronder De Nederlandse Bank, Rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp en de Amsterdam Internet Exchange.

Informatie: Mokum: A Guide to Amsterdam / Hoofderedacteur: Christian Ernsten / Grafisch Ontwerp : Studio Roosje Klap / Uitgever: Archis / Prijs: €19.50 / 208 pagina's / Afmetingen 16 x 23 cm / paperback / Engelstalig / ISBN: 9789077966556.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook