> > Culturele opening Rietveld's De Ploeg in Bergeijk

Culturele opening Rietveld's De Ploeg in Bergeijk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-04-2009 - Op eerste paasdag, zondag 12 april, opent Stichting Rietveld en Ruys vanaf 12.00 uur weer haar deuren voor het publiek in het rijksmonument De Ploeg in Bergeijk, het voormalige fabrieksgebouw van weverij De Ploeg.

Stijlkamer in De Ploeg.

In het gebouw zijn drie tentoonstellingen te bezichtigen. Met de expositie van de Italiaanse ontwerper Alessi, "De Droomfabriek, made by Alessi" heeft De Ploeg een expositie van internationale allure in huis. Alessi bereikte de top met bijzonder vormgegeven huishoudelijke producten zoals de fluitketel en citruspers. De productielijnen worden door een team van ontwerpers als Phillippe Starck en Aldo Rossi, koks en cultuurhistorici ontwikkeld. Het Italiaanse ontwerp van Alessi is niet meer weg te denken uit vele huishoudens en de designwereld. Met de interactieve tentoonstelling "De Droomfabriek, made by Alessi" maakt de bezoeker kennis met diverse objecten, schetsen en prototypes van producten en kan zelf via touchscreens en multimedia virtueel ontwerpen. De tentoonstelling is tot en met oktober 2009 te zien in De Ploeg.

Naast de Alessi expositie is in De Ploeg een aantal permanente tentoonstellingen te bezichtigen waaronder "Stijlkamer '58" en "In de ban van buiten". De stijlkamer is een levensgrote kijkdoos. Door de ruime vensters en kijkgaten kan de bezoeker een blik werpen in de woonkamer van 50 jaar geleden. In de stijlkamer ga je terug naar het moment waarop de producten en de gedachten van de ontwerpers rond de Bergeijkse werkgemeenschap De Ploeg, de Nederlandse interieurs voorgoed veranderde.

De tentoonstelling "In de ban van buiten" zoomt in op architect en ontwerper Gerrit Rietveld en tuinarchitecte Mien Ruys, zij ontwierp het schitterende landschapspark dat de locatie rondom De Ploeg zo uniek maakt. Wat hebben beiden betekend voor Bergeijk en wat heeft hun unieke samenwerking teweeggebracht? Via speciale kijkkaders kunnen bezoekers zelf het Bergeijk van Rietveld en Ruys verkennen. In een bezoek kan de bezoeker ervaren wat Bergeijk op cultureel gebied heeft voortgebracht.

In de periode tot herbestemming geeft Stichting Rietveld en Ruys tijdelijk invulling aan het complex door bijzondere activiteiten te organiseren in en om De Ploeg. Op deze manier blijft De Ploeg open voor het publiek en kan jong en oud genieten van tentoonstellingen, het prachtige park en het bijzondere erfgoed. De eigenaar, woningcorporatie Wooninc. werkt aan een nieuwe passende invulling van het monumentale complex.

De Ploeg aan de Riethovensedijk 20 te Bergeijk is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00-17.00 uur.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook