> > Recensie: Nieuw Leyden

Recensie: Nieuw Leyden

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

27-06-2011 - Aan de noordkant van het Leidse centrum verrijst een nieuwe woonwijk, Nieuw Leyden. Binnen een stedenbouwkundig plan van MVRDV worden in particulier (collectief) opdrachtgeverschap 200 woningen gerealiseerd.

Hoewel de wijk nog niet voltooid is, is over de totstandkoming van deze wijk een boek verschenen: Nieuw Leyden - Recept voor stedelijk wonen.

De gemeente Leiden wordt in de jaren negentig eigenaar van het Slachthuisterrein ten noorden van het centrum. KCAP Architects & Planners, Inbo en MVRDV maken in 1996 plannen voor het slecht bekendstaande gebied. MVRDV wint de competitie door als enige te kiezen voor grondgebonden woningen. De gevraagde hoge dichtheid wordt bereikt door te parkeren in half verdiepte garages onder tuin en woning. De straten zijn autovrij.

Na een grondruil met woningbouwvereniging Portaal, een subsidie van staatssecretaris Remkes van ruim 9 miljoen euro en een haalbaar plan om de vervuilde grond aan te pakken start het project Nieuw Leyden. Er komen 400 grondgebonden woningen waarvan 200 door particulieren gebouwd. De woningen staan rug aan rug gebouwd in velden van 18 stuks. De kavels zijn 6 meter breed en 15 meter diep. Een groot aantal velden wordt in particulier collectief opdrachtgeverschap gerealiseerd. Collectief, omdat de parkeergarage en ruwbouw gezamenlijk wordt aanbesteed. Binnen het strenge stedenbouwkundig plan kan welstandsvrij worden gebouwd. Voorwaarde is wel dat de woning wordt ontworpen door een architect.

Nu de wijk vorm begint te krijgen kan de balans worden opgemaakt. De vrijheid van particulier opdrachtgeverschap heeft niet geleid tot traditionele woningen. Veelal onbekende architecten ontwierpen een woning. Zo was Nieuw Leyden voor het beginnend architectenbureau Pasel Künzel een goede start. Na het winnen van de Bouw MIJ prijsvraag ontwierpen deze architecten maar liefst 11 woningen in de buurt.

Portaal neemt de andere helft van de grondgebonden woningen voor zijn rekening. Bewoners kunnen met een behulp van een CD-rom hun toekomstige woning samenstellen. Stedenbouwkundige Nathalie de Vries en bewoners hebben kritiek op de invulling van deze velden. De garages werden hier om budgettaire redenen niet verdiept aangelegd maar op maaiveldniveau. Bovendien blijkt er (nog) geen vraag naar de parkeerruimte te zijn. De garages staan nog grotendeels leeg. Ook is er kritiek op de architectuur. Een bewoner, die, later, alsnog heeft besloten zelf een woning te laten bouwen: "We konden kiezen uit extreem burgerlijk, nog burgerlijker en extreem saai en burgerlijk."

In het boek vertellen de directeur van Nieuw Leyden CV, de destijds verantwoordelijke wethouder, de architect van het stedenbouwkundig plan, enkele architecten en bewoners van woningen over de totstandkoming. Juist de portretten in tekst en beeld van de bewoners zijn interessant. Hier krijg je een indruk van de ervaringen van de zelfbouwers en huurders. Ook maak je hier kennis met de zeer diverse woningen. "Nieuw Leyden - Recept voor stedelijk wonen" is met name door de kritische noot door de betrokkenen een onmisbaar boek voor degene die zijn eigen huis wil laten bouwen.

Informatie: Nieuw Leyden - Recept voor stedelijk wonen / Auteur: Annemarie Sour met bijdragen van Maurits Klaren, Nathalie de Vries, Arnold Reijndorp en Joke van der Zwaard/ Fotografie: Annet Delfgaauw / Vormgeving: stoopmanvos / Nederlandstalig / 304 pagina's / Afmetingen: 240 x 170 mm / Hardcover / Prijs: € 29.50 / ISBN: 978 90 6450 768 7

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook