> > Visie NEO Brussel gepresenteerd

Visie NEO Brussel gepresenteerd

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-06-2011 - Vandaag heeft KCAP Architects&Planners het plan NEO Brussel voor het Heizelplateau gepresenteerd. Het team, waarin KCAP samenwerkt met adviseurs Arup en Fakton, won in september 2010 de internationale prijsvraag.

Impressie © KCAP Architcts & Planners / foto bestaande situatie © Patrick Moers.

Het Heizelgebied is één van de meest strategische locaties in de Brusselse metropool. Het ontwerp voor NEO Brussel heeft tot doel de betekenis van de Heizel te versterken, te kwalificeren en een kader voor duurzame ontwikkeling te geven.

Voor het eerst sinds de wereldtentoonstelling van 1958 wordt voor de Heizel een masterplan gemaakt. “Dit vraagt om een sterke visie die Brussel, België en Europa op één plek integreert,” zegt Kees Christiaanse, partner van KCAP en ‘Urbaniste en chef’ voor NEO.

Op de locatie van circa 68 hectare wordt een gemengd stedelijk programma gerealiseerd, waaronder een internationaal congrescentrum, een regionaal winkelcentrum, een museum, een park en woningen. Met een investering van 900 miljoen euro is het Belgiës grootste gemengde stedelijke herontwikkeling.

Het masterplan biedt de mogelijkheid tot het faseren van gebouwd programma, openbare ruimte en infrastructuur. Fase 1 start naar verwachting vanaf 2014, met de bouw van het winkelcentrum. De voltooiing van het gehele plan is voorzien rond 2025.

Het Heizelgebied heeft nu al een belangrijke sociale, culturele en economische betekenis voor heel België en ver daarbuiten. De Heizel is na het stadscentrum het belangrijkste centrum in de Brusselse agglomeratie, door de aanwezigheid van belangrijke functies als de Expo, het Stadion, het Atomium en andere toeristische attracties, die nu al meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar trekken.

NEO Brussel streeft naar een integrale gebiedsontwikkeling vanuit verschillende perspectieven. Het versterkt de internationale uitstraling en schept een ontmoetingsplek voor mensen. Het vormt een vernieuwde toegangspoort tot Brussel, een ‘transferium’ tussen openbaar vervoer en autoverkeer met centrale stedelijke voorzieningen.

NEO Brussel is ook een park. Een krachtige, groene ruimte van meer dan 25 hectare, die verbindt en toegankelijk is voor alle bezoekers en omwonenden. Deze groene hoofdstructuur biedt sport, fiets- en wandelmogelijkheden. Bovenal is het een ‘Grand Project’ met de structuur van een rijke historie. De architectuur en de openbare ruimte moeten het optimisme en de toekomstgerichtheid van de wereldtentoonstellingen reflecteren.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook