29-09-2010 - KCAP Architects&Planners heeft samen met de adviseurs Arup en Fakton de prijsvraag voor NEO, een re-urbanisatie van een strategische pool in het noorden van Brussel, gewonnen. Het concept van het team werd gekozen uit acht internationale inzendingen.
Het project NEO wordt een multifunctioneel stedelijk cluster en zal het huidige incoherente Heizelplateau transformeren tot een integraal onderdeel van de stad. NEO zal het internationale profiel van Brussel versterken door een plek te bieden aan internationale congressen, nationale evenementen, faciliteiten voor bedrijvigheid, vermaak, winkelen, leisure, recreatie, cultuur en politiek.
“NEO is een unieke kans voor Brussel en zijn inwoners, een bijzonder potentiaal voor economisch herstel en het creëren van nieuwe werkplekken,” zegt Freddy Thielemans, Burgemeester van de Stad Brussel.
Het Heizelplateau heeft een unieke ligging binnen de stad en een geschiedenis die het publieke belang combineert met openbare vrijetijdsbesteding. Hier ligt de mogelijkheid om een forum voor Europa te creëren, een plek waar diversiteit samenkomt. Daarnaast is de locatie van grote betekenis als grote groene ruimte, zowel binnen het stedelijk netwerk als op lokaal niveau.
“De complexiteit van het stedelijk weefsel van Brussel reflecteert een constructie van gewesten, taalgemeenschappen, invloedssferen en tradities. Het Heizelplateau vraagt daarom om een hedendaagse visie waarin Brussel, België en Europa samenkomen op één plek,” zegt Kees Christiaanse, oprichter en partner van KCAP en benoemde ‘Urbaniste en chef’ voor NEO.
Volgens Frank Werner, de projectverantwoordelijke stedenbouwkundige bij KCAP, wacht het multidisciplinaire team van KCAP, Arup en Fakton een grote uitdaging bij dit complexe en grootschalige project. “Deze uitdaging gaan wij graag aan. De partners hebben voor vergelijkbare opgaven al eerder succesvol samengewerkt. Wij hebben ook voor NEO een zeer toegesneden en deskundig team beschikbaar.” Dit beaamt ook Ruurd Gietema, stedenbouwkundige en partner van KCAP. “Het ontwerp voor NEO zal tot stand komen binnen een compact en integraal team met een gestructureerde en efficiënte rolverdeling. Door de overzichtelijke omvang kan een optimale communicatie met de Bouwheer en belanghebbenden centraal staan.“ Vergelijkbare projectorganisatiemodellen werden eerder toegepast bij het Olympic Legacy Masterplan in Londen en Hafencity in Hamburg.
Het masterplan vertoont een gestructureerde stedenbouwkundige strategie die steunt op vijf belangrijke pijlers: flexibiliteit, integratie, interactie, simultaan werken en robuustheid. Het ontwerp en de projectmethodologie presenteren een globale visie en ontwikkelingsproces voor het project. Het programma zal in meerdere fasen worden gerealiseerd. Door de fasering en de introductie van urbane ‘incubators’ in de eerste stappen ontstaat de mogelijkheid tot coördinatie van het programma en kruisfinanciering van de verschillende fasen. De uitwerking van het ontwerp en de realisatie van de sub-fases zal over een periode van ongeveer 10 jaar plaatsvinden.
© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook