> > Première film over Nederlandse ambassades op AFFR

Première film over Nederlandse ambassades op AFFR

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-09-2011 - Tijdens het Architectuur Film Festival Rotterdam is de wereldpremière van "Mission Statements - The architecture of Dutch diplomacy" van Jord den Hollander.

De première vindt plaats in aanwezigheid van Hedy d’Ancona, voormalig minister van WVC. In 1991 was zij de initiatiefnemer van de nota architectuurbeleid Ruimte voor Architectuur, die onder andere leidde tot de bouw van een reeks spectaculaire nieuwe ambassades door bekende Nederlandse architecten.

De film Mission Statements vertelt het verhaal van vier van de meest opvallende nieuwe ambassades. Paramaribo (Suriname) van architectenburo Lafour en Wijk, de eerste in de reeks en in de voormalige kolonie de meest besproken. De ambassade in Berlijn van OMA, Rem Koolhaas die 4 keer meer kostte dan begroot en die nu een hotspot voor toeristen is.

Maputo (Mozambique) van Claus en Kaan architecten werd gebouwd in een land dat nog steeds herstelt van een bloedige burgeroorlog. De ambassade in Addis Abeba (Ethiopië) van Bjarne Mastenbroek en Dick van Gameren, het gebouw dat sterk refereert aan de lokale orthodoxe kerken die 800 jaar geleden uit rotsen gehouwen werden.

Mission Statements vertelt het verhaal over de totstandkoming van de gebouwen en toont het dagelijks leven in de ambassades. Het is een onthullend relaas over het culturele aspect in de diplomatie en toont de soms hilarische misverstanden die daar uit voort komen. De film geeft daarmee een ongewoon beeld van de Nederlandse identiteit.

De wereldpremière van "Mission Statements - The architecture of Dutch diplomacy" is op 8 oktober 15:45 uur in filmtheater LantarenVenster Rotterdam.

Informatie: Mission Statements / regisseur: Jord den Hollander / camera: Thomas Kist, Jord den Hollander / montage: Ewoud Hendriksen, Hans Treffers, Hans Dunnewijk / uitvoerend producent: Joep Mol / productie: Jord den Hollander Film, 2011 / lengte: 60 minuten / taal: Engels en Nederlands, Engelse ondertitels.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook