> > Recensie: Hein Salomonson - Schijnbare eenvoud

Recensie: Hein Salomonson - Schijnbare eenvoud

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-02-2009 - Begin deze maand werd de nieuwe Bonas uitgave over architect Hein Salomonson (1910-1994) gepresenteerd tijdens de Schattenlezing in het Nederlands Architectuur instituut.

"Hein Salomonson 1910-1994 - Schijnbare eenvoud" is de 42ste uitgave in de Bonas-reeks. Het is de eerste publicatie in een, nieuw, groter liggend formaat van 22 bij 26 centimeter. De bestaande opzet met eerst een tekst over het leven en werk van de architect gevolgd door een zo volledig mogelijk overzicht van werken met beknopte beschrijvingen is gehandhaafd.

Basis voor het boek is het onderzoek dat Niek Smit deed naar de architect tijdens zijn studie kunstgeschiedenis. Voor de publicatie werd geput uit het 23 strekkende meter archief van Salomonson bij het Nederlands Architectuur instituut en diverse andere bronnen.

Salomonson ontwierp in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw een groot aantal vrijstaande woningen. Zijn oeuvre bestaat verder uit interieurs, meubelen, winkels en enkele kantoorgebouwen.

Modernist Salomonson werd geïnspireerd door Le Corbusier en Alvar Aalto. Zijn woningontwerpen hebben een a-symmetrische opbouw. De woningen in opdracht van bijvoorbeeld Van Mourik Broekman (1954-1956) en Van Gelderen (1954-1957) zijn neo-plastische composities waarin buiten en binnen in elkaar overloopt. De dakrand is vaak als een opvallende brede horizontale lijn aanwezig. In tegenstelling tot de meeste modernisten kenmerkt zijn werk zich door een rijk materiaalgebruik van baksteen, natuursteen, hout, glas en staal. Ook koos hij, zoals auteur Niek Smit het omschrijft, soms voor een "boerenschuur" in plaats van een "moderne kubus". De tuinen rond de woningen werden ontworpen door tuinarchitecten als Mien Ruys en J.T.P. Bijhouwer.

Niek Smit behandelt in goed leesbare teksten eerst een aantal belangrijke kenmerken van het werk van Salomonson. Daarna gaat hij in chronlogische volgorde in op het leven en werk van de architect, waaronder zijn studietijd bij Josef Hoffmann in Wenen, werk bij Le Corbusier in Parijs en naoorlogse praktijk. Het nieuwe formaat van de serie geeft meer ruimte aan foto's en enkele belangrijke sleutelprojecten van de architect. De orginele foto's van architectuurfotografen tonen de gebouwen in volle glorie net na de oplevering. Foto's die nu vaak niet meer gemaakt kunnen worden. Helaas zijn een groot aantal door Salomonson ontworpen gebouwen grondig aangepast, gesloopt of staan op de nominatie om te worden afgebroken.

Informatie: Hein Salomonson architect 1910-1994 - Schijnbare eenvoud / Auteur: Niek Smit / Uitgever: Stichting Bonas / geïllustreerd / 216 pagina's / ISBN 978-90-76643-34-2 / prijs 29,50 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook