> > Groosman wint prijsvraag kerk Leidsche Rijn

Groosman wint prijsvraag kerk Leidsche Rijn

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-12-2011 - Architect Mark Siebers van Groosman Partners heeft de prijsvraag voor de kerk van NGK (RijnWaarde) en GKV uit Leidsche Rijn gewonnen.

De vorm van het eenvoudige, eigentijdse kerkgebouw is geïnspireerd op de historische schuurkerk, een veel gebruikte typologie voor gereformeerde kerken in de 19e eeuw.

Looproutes uit de omgeving komen in de kerk samen en vormen het centrale hart van het gebouw. De kerk krijg grote taatsdeuren om het publiek uit te nodigen de kerk te betreden.

Deze looproutes zorgen voor een kruisvormige organisatie van kerk en omgeving. De ruimte bestaat uit vier delen: een groen plein waar de kerkgangers elkaar voor de dienst tegenkomen en na afloop kunnen napraten, een verdiept plein voor een buitendienst, een flexibel in te delen kerkzaal en een beuk met kleinere kantoor-,vergader-, cursus- en bijeenkomstruimten. De assen van het kruis fungeren als verkeersruimte en vormen de huiskamer van de kerk: de plek waar de kerkbezoekers elkaar kunnen ontmoeten en koffie met elkaar kunnen drinken.

Om het gebouw toekomstbestendig te maken, is er veel aandacht besteed aan flexibiliteit. Door de eenvoudige bouwvorm is de kerk later gemakkelijk uit te breiden. Daarnaast hebben een aantal ruimten, zoals de kleine zaal en de vergaderruimten, een eigen entree gekregen zodat ze apart te verhuren zijn en zijn de afmeting en indeling van de grote zaal aan te passen om zo ruimte te bieden aan 120 tot 340 bezoekers.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook