> > Vacant NL winnaar Rotterdam Designprijs 2011

Vacant NL winnaar Rotterdam Designprijs 2011

13-02-2012 - Vacant NL, where architecture meets ideas, ontworpen door Bureau Rietveld Landscape wint de Rotterdam designprijs 2011. De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, reikte de prijs gisteren uit in Museum Boijmans Van Beuningen.

Het ontwerp voor Vacant NL is gemaakt in opdracht van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) voor de Nederlandse inzending voor de twaalfde Architectuur Biënnale van Venetië. Vacant NL komt voort uit de innovatie-agenda ‘Architectuur als Noodzaak’, van NAi-directeur Ole Bouman. De agenda is een meerjarige missie van het architectuurinstituut met als primair doel het inzetten van het vak architectuur voor het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken.

Duizenden gebouwen in Nederland staan leeg. Sommige een week of enkele maanden, vele zelfs jaren. Vacant NL is een pleidooi voor intelligent hergebruik van tussentijds leegstaande gebouwen om creatief ondernemerschap en innovatie te bevorderen. Rietveld Landscape is door het NAi gevraagd om met Vacant NL een statement te maken over de potentie van landschapsarchitectuur, stedenbouw en het publiek domein. Dit met het doel ontwerpers, opdrachtgevers en beleidsmakers te inspireren en stimuleren om de potentie die het ontwerpvak heeft ten volste te benutten.

De jury van de Rotterdam designprijs over de winnaar: ‘Vacant NL is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Het toont ons de potentie van wat er al is, van alle energie die in bestaande gebouwen is gestopt en aanwezig is en hoe we die kunnen hergebruiken. Het winnende project geeft een duidelijk politiek signaal af, net als de jury met de uitreiking van de prijs ook wil doen’.

Dat Vacant NL de Rotterdam designprijs heeft gewonnen laat zien dat architectuur, design en maatschappelijke vernieuwing steeds inniger met elkaar verweven zijn.

De tweejaarlijkse Rotterdam designprijs is één van de belangrijkste ontwerpprijzen in Nederland. Voor de editie van 2011 selecteerden vijf scouts ieder drie verschillende ontwerpers of projecten. Met de prijs willen de initiatiefnemers, Stichting Designprijs Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, het debat over de betekenis van design stimuleren. Tot de winnaars van eerdere edities behoren Studio Dumbar, Hella Jongerius en Thonik.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook